Coverafbeelding Ed Sheeran - Galway girl
  • Statistieken
  •   17 weken
  •   7 piekpositie
  •   413 punten
  •   2017

Artiestinformatie

Geboortedatum   17-02-1991
Land   Verenigd Koninkrijk

In 2005 maakt Ed Sheeran zijn eerste mini-album The Orange Room. De zanger is ondertussen actief in het uitgaansleven van Engeland. Zo laat hij in een interview weten dat hij in 2009 meer dan 300 optredens heeft gedaan.

Een jaar later toert hij mee met Example en werkt ondertussen aan een nieuw album, Loose Change. Op dat album staat ook de single The A Team, waarmee hij in 2011 te zien is in het programma Later… with Jools Holland. Daarna wordt het nummer massaal gedownload en is de doorbraak van Sheeran een feit. De single staat 32 weken genoteerd in de Top 40. Kort daarna bereikt ook The Lego House de lijst, maar de singles daarna slagen daar niet in.
In 2013 gaat het tweede deel van de bioscoopserie The Hobbit in première. Sheeran maakt met I See Fire een belangrijke hit voor die film.

In 2014 verschijnt het tweede album van Sheeran, X. Van dat album bereiken Sing en Don't beide de 15e plaats in de lijst. In het najaar is Thinking Out Loud de derde single afkomstig van X. Thinking Out Loud staat vijf weken boven aan de Top 40 en is zijn eerste nummer 1-hit. De zanger staat dan al 16 maanden onafgebroken genoteerd in de Top 40.

In 2015 is een nieuwe versie van Bloodstream zijn nieuwe single. Aan het nummer werkten, naast Rudimental, ook Gary Lightbody en Johnny McDaid (beiden van Snow Patrol) mee. Eind juni bereikt Photograph de Top 40.
In augustus is hij te horen op de nieuwe track van Macklemore, Growing Up (Sloane's Song), dat de Amerikaan schrijft voor zijn twee maanden oude dochtertje. In oktober maakt de zanger bekend dat Lay It All On Me (opnieuw met Rudimental) voorlopig de laatste release is van de Brit. Hij wil zich concentreren op het maken van zijn derde studioalbum.

Op de eerste vrijdag van 2017 verschijnen er twee singles tegelijk via Shape Of You en Castle On The Hill, die op de eerste dag alle streaming-records breken. Shape Of You wordt binnen 24 uur ruim 6,8 miljoen keer afgespeeld bij Spotify. Het vorige record stamt uit augustus 2015 met Drag Me Down (van One Direction), dat toen tot 4,75 miljoen keer wist te komen. Shape Of You wordt de tweede nummer 1-hit van Sheeran. Die track staat op 29 april voor de 15e week op de eerste plaats. Een week eerder vestigde Shape Of You daarmee het record als langst genoteerde track op nummer 1. Het vorige record stond op naam van Gusttavo Lima die in 2012 met Balada voor 13 weken de lijst wist aan te voeren.

Met de release van ÷, op 3 maart 2017, breekt Ed Sheeran ook alle records. Zo wordt het album in de eerste 24 uur na de release wereldwijd op Spotify bijna 57 miljoen keer aangeklikt. Het vorige record stond op naam van Starboy van The Weeknd met 29 miljoen kliks. Na Shape Of You en Castle On The Hill wordt Galway Girl de officiële derde single van het album. Perfect, dat in augustus verschijnt, wordt de derde nummer 1 voor de Brit. Op het moment dat de albumtrack op nummer 1 komt verschijnt er een 'duet'-uitvoering met Beyoncé. Halverwege december voegt hij daar ook een symfonische uitvoering met Andrea Bocelli aan toe. Perfect wordt in 2018 zijn tweede track bij de 25 grootste Top 40-hits ooit. Met Pharrell Williams is hij de enige artiest die dat weet te presteren. Eind 2017 komt een lang gekoesterde wens van Sheeran in vervulling als River verschijnt, een track die hij maakte met Eminem. Die track wordt zijn vijfde Alarmschijf.

Op 12 januari 2018 verschijnt de video bij End Game, de track van Taylor Swift waarop hij en Future hun vocale bijdragen leverden. Van het album Divide wordt Happier in het voorjaar van 2018 de vijfde officiële single.

Op 10 mei 2019 verschijnt I Don't Care, een samenwerking met Justin Bieber. Met 10,97 miljoen streams wordt het op de eerste dag van verschijnen de meest gestreamde track in 24 uur. Die track staat uiteindelijk elf weken op de tweede plaats in de Top 40 - een prestatie die nog nooit eerder is geleverd.
In de aanloop naar het album No.6 Collaborations Project, het album dat op 12 juli verschijnt, brengt hij de tracks Cross Me (met Chance The Rapper en PnB Rock), Beautiful People (met Khalid) en Blow (met Chris Stapleton en Bruno Mars) uit. In augustus wordt duidelijk dat ook South Of The Border, het nummer met Camila Cabello en Cardi B, een focustrack is. Voor het album maakt hij met Stormzy de track Take Me Back To London. Als wederdienst is Sheeran dan op zijn beurt weer te horen op Own It dat een plek krijgt op het tweede studioalbum van de Britse rapper.
Na een periode waarin hij zijn focus meer op zijn gezin had laat hij eind 2020 weer van zich horen met het nummer Afterglow. Halverwege 2021 dropt hij de single Bad Habits dat afkomstig is van zijn nieuwe album ‘=’ (equals) dat op 29 oktober zal uitkomen. De tweede single Visiting Hours verschijnt in augustus en nog geen maand later is daar al nummer drie genaamd Shivers. Tijdens de lancering van zijn album '=' (equals) dropt hij ook de single Overpass Graffiti. Drie weken voor Kerstmis brengt hij samen met Elton John de kerstsingle Merry Christmas uit. Alle Britse opbrengsten van het kerstnummer gaan naar de Ed Sheeran Suffolk Music Foundation. Op de valreep van het jaar brengt hij samen met Fireboy DML de single Peru uit.
Begin februari 2022 brengt hij een remix uit van het nummer The Joker And The Queen. Hiervoor heeft hij de Amerikaanse zangeres Taylor Swift weten te strikken. Beide artiesten plaatsten meerdere easter eggs (verborgen boodschappen) in eerdere clips van elkaar om hun samenwerking aan te kondigen. Na een spontane ontmoeting met J Balvin in een sportschool in New York besloten de heren samen te werken. Ed leerde Spaans en het leverde de twee singles Sigue en Forever My Love op. In april brengt hij samen met Lil Baby een remix versie uit van het nummer 2Step. In de herfst van 2022 laat hij van zich horen met het nummer Celestial.
In maart brengt hij zijn eerste single van 2023 uit, Eyes Closed.

Songtekst

She played the fiddle
In an Irish band
But she fell in love
With an English man
Kissed her on the neck
And then I took her by the hand
Said: baby, I just wanna dance

I met her on Grafton Street
Right outside of the bar
She shared a cigarette with me
While her brother played the guitar
She asked me what does it mean
The Gaelic ink on your arm
Said it was one of my friend's songs
Do you wanna drink on

She took Jamie as a chaser
Jack for the fun
She got Arthur on the table
With Johnny riding as shot gun
Chatted some more
One more drink at the bar
Then put Van on the jukebox
Got up to dance

You know, she played the fiddle
In an Irish band
But she fell in love
With an English man
Kissed her on the neck
And then I took her by the hand
Said: baby, I just wanna dance

With my pretty little Galway girl
You're my pretty little Galway girl

Hey

You know, she beat me at darts
And then she beat me at pool
And then she kissed me like
There was nobody else in the room
As last orders were called
Was when she stood on the stool
After dancing to ceili
Singing to trad tunes

I never heard Carrickfergus
Ever sung so sweet
Acapella in the bar
Using her feet for a beat
Oh, I could have that voice playing
On repeat for a week
And in this packed out room
Swear she was singing to me

You know, she played the fiddle
In an Irish band
But she fell in love
With an English man
Kissed her on the neck
And then I took her by the hand
Said: baby, I just wanna dance

My pretty little Galway girl
You're my pretty little Galway girl
My, my, my, my, my, my, my Galway girl
My, my, my, my, my, my, my Galway girl
My, my, my, my, my, my, my Galway girl

Now we've outstayed our welcome
And it's closing time
I was holding her hand
Her hand was holding mine
Our coats both smell
Of smoke, whiskey and wine
As we fill up our lungs
With the cold air of the night

I walked her home
Then she took me inside
Finished some Doritos
And another bottle of wine
I swear I'm gonna put you
In a song that I write
About a Galway girl
And a perfect night

She played the fiddle
In an Irish band
But she fell in love
With an English man
Kissed her on the neck
And then I took her by the hand
Said: baby, I just wanna dance

My pretty little Galway girl
My, my, my, my, my, my, my Galway girl
My, my, my, my, my, my, my Galway girl
My, my, my, my, my, my, my Galway girl

Hey

Songinformatie

ArtiestEd Sheeran
Titel Galway Girl
Lengte 2:50
Componist(en) Ed Sheeran; Damian McKee; Eamon Murray; Foy Vance; Johnny McDaid; Liam Bradley; Niamh Dunne; Sean Graham; Amy Wadge
Producer(s) Mike Elizondo
Engineer(s) Adam Hawkins, Graham Archer, Joe Rubel
Mixage Mark "Spike" Stent
Platenlabel Asylum
Catalogusnr digital download [albumtrack]
Hoogste positie UK 2
Hoogste positie US 53
Album ÷ (Divide)


Positieverloop