Coverafbeelding Elton John - Rocket Man (I Think It's Going To Be A Long Long Time)

Elton John

Rocket Man (I Think It's Going To Be A Long Long Time)

  • Statistieken
  •   4 wkn Tipparade
  •   1972

Artiestinformatie

Geboortedatum   25-03-1947
Land   Verenigd Koninkrijk

Reginald Kenneth Dwight is bij ons beter bekend als Elton John.Hij richtte in 1964 zijn begeleidingsgroep Bluesology op. Ze speelden als begeleidingsband mee met Amerikaanse rhythm-and-bluesartiesten, zoals Patti LaBelle And The Bluebells en The Isley Brothers.


Zijn naam verandert hij in 1967 en dat is een combinatie van Elton Dean (Bluesologysaxofonist) en Long John Baldry (zanger). Later nam hij officieel de naam Elton Hercules John aan.


Eén jaar na zijn debuutalbum, Empty Sky uit 1969, kwam zijn grote doorbraak met het album Elton John en de van dit album afkomstige single Your Song.


Door zijn kleurrijke outfits en zijn uitgebreide brillencollectie viel hij enorm op. Zijn imago valt onder de noemer glamrock.


De samenwerking met gitarist Davey Johnstone, bassist Dee Murray en drummer Nigel Olsson startte vanaf het album Honky Chateau. Deze samenstelling werd de Elton John Band genoemd. In de jaren 70 volgden de hits zich rap achter elkaar op met o.a. Crocodile Rock, Candle In The Wind, Don’t Let The Sun Go Down On Me en Don’t Go Breaking My Heart.


Elton John speelde de rol van Pinball Wizard in de filmversie van de musical Tommy in 1975. Hij richtte samen met Bernie Taupin het label The Rocket Record Company op in 1972. Vanaf dat moment brengt hij al zijn platen uit op zijn eigen label.


In de jaren 80 gaat hij door met zijn hitmachine en komt hij begin van de jaren 80 met nummers als Blue Eyes en I’m Still Standing.


Hij is een van de sterren die meedeed aan Live Aid in 1985. In datzelfde jaar zingt hij mee op de benefietsingle van Dionne Warwicks That’s What Friends Are For en brengt hij een van zijn grootste hits uit, Nikita. George Michael verzorgt in dit nummer de achtergrondzang.


In 1989 scoort hij een van zijn andere grootste hits, Sacrifice.


In 1993 komt hij met het album Duets. Zoals de titel al verklapt staan er alleen maar duetten op. O.a. Little Richard, Kiki Dee, Gladys Knight en George Michael zijn op dit album te horen. Samen met George Michael zingt Elton Don’t Let The Sun Go Down On Me in een live uitvoering.


Door zijn medewerking aan de muziek in de film The Lion King kreeg hij meer bekendheid onder de jongere generatie.


Naar aanleiding van het overlijden van prinses Diana werd zijn single Candle In The Wind in 1997 opnieuw uitgebracht. Hij heeft er meer dan 33 miljoen singles van verkocht.


In 1998 volgde de musical Aida waar hij samen met Tim Rice aan schreef.


Samen met de boyband Blue bracht hij zijn oude hit Sorry Seems To Be The Hardest Word uit.


Op zijn 60e verjaardag trad hij voor de 60e keer op in Madison Square Garden in 2007.


In 2016 verscheen zijn album Wonderful Crazy Night.


Hij heeft een behoorlijke staat van dienst opgebouwd. Zo heeft hij een Academy Award, een Golden Globe en Tony Award en meerdere Grammy Awards gewonnen. Hij is ook toegelaten tot de Rock and Roll Hall of Fame. Bij leven heeft hij nu al meer dan 300 miljoen albums verkocht. Daarmee is hij een van de bestverkopende artiesten aller tijden.


In januari 2018 kondigt Elton John zijn afscheidstournee aan. De zanger zal in de komende jaren 300 concerten geven en in mei 2019 afscheid nemen van ons land met een concert in de Ziggo Dome.
In 2021 verleent hij zijn medewerking aan het nummer Nothing Else Matters samen met Miley Cyrus, Watt, Yo-Yo Ma, Robert Trujillo en Chad Smith. Het nummer komt te staan op het album The Black Album van Metallica. Dit album bevat alleen maar Metallica-covers, gemaakt door maar liefst 53 verschillende artiesten. Tijdens het Oscar-feestje dat Elton in 2021 organiseert voor zijn Aids Foundation zingt hij het nummer Bennie And The Jets met Dua Lipa. De twee brengen in augustus ook het duet Cold Heart uit. Drie weken voor Kerstmis brengt hij samen met Ed Sheeran de kerstsingle Merry Christmas uit. Alle Britse opbrengsten van het kerstnummer gaan naar de Ed Sheeran Suffolk Music Foundation.
Na zijn succesvolle samenwerking met Dua Lipa verschijnt in augustus van 2022 een nummer met Britney Spears, Hold Me Closer.

Songtekst

She packed my bags last night pre-flight
Zero hour nine a.m.
And I'm gonna be high as a kite by then
I miss the earth so much, I miss my wife
It's lonely out in space
On such a timeless flight

And I think it's gonna be a long long time
Till touch down brings me round again to find
I'm not the man they think I am at home
Oh no no no I'm a rocket man
Rocket man burning out his fuse up here alone

And I think it's gonna be a long long time
Till touch down brings me round again to find
I'm not the man they think I am at home
Oh no no no I'm a rocket man
Rocket man burning out his fuse up here alone

Mars ain't the kind of place to raise your kids
In fact it's cold as hell
And there's no one there to raise them if you did
And all this science I don't understand
It's just my job five days a week
A rocket man, a rocket man

And I think it's gonna be a long long time
Till touch down brings me round again to find
I'm not the man they think I am at home
Oh no no no I'm a rocket man
Rocket man burning out his fuse up here alone

And I think it's gonna be a long long time
Till touch down brings me round again to find
I'm not the man they think I am at home
Oh no no no I'm a rocket man
Rocket man burning out his fuse up here alone

And I think, it’s gonna be a long, long time
It’s gonna be a long, long time
I think, it’s gonna be a long, long time
It’s gonna be a long, long time, oh

Long, long time, gonna be a long,
long time It’s gonna be a long, long time
Gonna be a long, long time
Oh, I think, it’s gonna be a long, long time, oh yeah

Songinformatie

De plaat en z'n verhaal (i.e. een vrije vertaling):
Ze heeft m'n koffers gisteravond weer gepakt. Het was om nul-nul-negen uur, vlak voordat m'n vlucht zou vertrekken. Vierentwintig uur later zou ik ver weg van haar zijn, ver boven de wolken. En hier zweef ik nu, in het luchtledige. Ik mis de aarde nu al, ik mis m'n vrouw, die altijd zo goed voor me is. Wat zou ik zeggen van het heelal? Het is er vooral eenzaam. Zeker als je vastzit in een vlucht die wel een vertrektijd, maar geen aankomsttijd heeft. Wanneer ik aankom op een bestemming? Ik weet het niet. Niemand die het weet. Ik weet alleen dat het weleens heel erg lang kan gaan duren voordat ik eindelijk weer eens vaste voet aan de grond heb. En wat dan? Wat staat me dan te wachten? Ook dat weet ik niet. Misschien ben ik dan niet meer de man die ik nu ben. Niemand die weet wat gewichtloosheid met je doet. Ik zucht en kijk naar buiten, het oneindige heelal in. En waar doe ik het eigenlijk allemaal voor? Om ooit naar Mars te vliegen en te kijken of daar leven mogelijk is? Nou, alsof m'n kinderen er zo gelukkig van zouden worden als we daar zouden wonen. Het is er sowieso ijskoud, dus een normaal leven is daar niet mogelijk en wat moet m'n gezin als ik weer eens op een missie wordt uitgezonden, wie moet er dan bij hen zijn? Ach, al die wetenschap. Ik begrijp er zelf geen snars van. Het is maar een baan. Een baan die voor brood op de plank zorgt, dat wel. Maar ik moet wel, ik kan niet anders. En daarom zit ik hier in de grootste eenzaamheid die maar mogelijk is. Ik zit in m'n eentje in mijn raket. Op weg naar het oneindige.

Trivia

In 2021 werd dit nummer gekruist met Eltons Sacrifice; het resultaat werd Cold Heart - Pnau Remix, waarmee Elton John en Dua Lipa als duo in 2021 een nummer 2-hit scoorden.
ArtiestElton John
 A-kant
Titel Rocket Man (I Think It's Going To Be A Long Long Time)
Componist(en) E. John, B. Taupin
Producer(s) Gus Dudgeon
 B-kant
Titel Tiny Dancer
Componist(en) E. John, B. Taupin
Producer(s) Gus Dudgeon
 
Platenlabel DJM
Catalogusnr 6102 313
Hoogste positie UK 2
Hoogste positie US 6
Album Honky Château


Positieverloop