Coverafbeelding Madonna - Don't Cry For Me Argentina
  • Statistieken
  •   10 weken
  •   3 piekpositie
  •   261 punten
  •   1996

Artiestinformatie

Geboortedatum   16-08-1958
Land   Verenigde Staten

Nadat Madonna het nummer Ain’t No Big Deal laat horen bij platenmaatschappij Sire krijgt de zangeres haar eerste platencontract. Everybody is daarna de eerste single en binnen een jaar is ook haar titelloze debuutalbum een feit.

In 1984 staat Madonna voor het eerst in de Top 40 met Holiday, een single die later nog twee keer in de Top 40 zou komen. In 1985 scoort Madonna haar eerste nummer 1-hit met Into The Groove, waarna ook Who’s That Girl (1987), Hung Up (2005), 4 Minutes (met Justin Timberlake, 2008) en Give It 2 Me (2008) op nummer 1 komen.

Madonna wordt ook wel de almaar transformerende Queen of Pop genoemd en is de best verkopende vrouwelijke artiest aller tijden.Volgens Warner Bros Records heeft Madonna meer dan 250 miljoen albums verkocht.

Met een totaal van 55 singles staat de zangeres tot en met 2012 in de Top 40 genoteerd, destijds een record. Ook weet ze daarmee de meest succesvolle Top 40-act ooit te zijn. Madonna schrijft 25 keer een Alarmschijf op haar naam. Later evenaart Rihanna dat aantal en wordt tevens de meest succesvolle Top 40-act.

In 2015 verschijnt haar dertiende studioalbum, Rebel Heart, waarvan Living For Love en Ghosttown de eerste singles zijn.

In 2019 komt Madonna met een nieuw album, Madame X. De eerste single, Medellín, wordt geproduceerd door Mirwais en is een samenwerking met Maluma.
In juni 2023 levert haar samenwerking met The Weeknd en Playboi Carti de single Popular op. In dezelfde maand brengt ze samen met Sam Smith de single Vulgar uit.

Songtekst

It won't be easy
You'll think it's strange
When I try to explain how I feel
That I still need your love
After all that I've done
You won't believe me
All you will see
Is a girl you once knew
Although she's dressed up to the nines
At sixes and sevens with you

I had to let it happen
I had to change
Couldn't stay all my life down at heel
Looking out of the window
Staying out of the sun
So I chose freedom
Running around
Trying everything new
But nothing impressed me at all
I never expected it to

Don't cry for me, Argentina
The truth is I never left you
All through my wild days
My mad existence
I kept my promise
Don't keep your distance

And as for fortune
And as for fame
I never invited them in
Though it seemed to the world
They were all I desired
They are illusions
They're not the solutions
They promised to be
The answer was here all the time
I love you and hope you love me

Don't cry for me, Argentina

Don't cry for me, Argentina
The truth is I never left you
All through my wild days
My mad existence
I kept my promise
Don't keep your distance

Have I said too much
There's nothing more
I can think of to say to you
But all you have to do
Is look at me to know
That every word is true

Songinformatie

Don't Cry For Me, Argentina is afkomstig uit de musical Evita van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice. Evita gaat over het leven van de Argentijnse presidentsvrouw Eva Perón (1919-1952).
Net als bij Jesus Christ Superstar verscheen Evita als eerst als conceptalbum in 1976. Op dat album werden de hoofdrollen vertolkt door Julie Covington (als Eva Perón), C.T. Wilkinson (als Che) en Paul Jones (als Juan Perón). Overige rollen werden gezongen door o.a. Tony Christie, Barbara Dickson en Mike d'Abo (die Paul Jones in 1966 opvolgde als de zanger van Manfred Mann). Van dit conceptalbum werd Don't Cry For Me, Argentina als single uitgebracht. Ondanks dat Julie Covington het nummer zelf niet wilde promoten in televisieprogramma's omdat ze alleen met een volledig symfonieorkest wilde optreden, bereikte de single zowel in Engeland als in Nederland de eerste plaats in de hitlijst.

In het verhaal wordt Don't Cry For Me, Argentina gezongen door Eva Perón, nadat haar echtgenoot de presidentsverkiezingen van 1946 heeft gezongen. Vanaf het balkon van het Casa Rosada, de kolossale ambtswoning van de Argentijnse president aan het Plaza de Mayo in Buenos Aires, zingt zij het Argentijnse volk toe.

Op 21 juni 1978 ging op West End de musical Evita in première. De rol van Eva Perón werd nu gespeeld door Elaine Paige. Zij werd later opgevolgd door onder anderen Marti Webb. In Nederland werd de rol van Eva Perón gespeeld door onder meer Vera Mann en Pia Douwes.
Door de jaren heen is Don't Cry For Me, Argentina verschillende malen gecoverd. Sinéad O'Connor bereikte met haar uitvoering in 1992 de Tipparade.

In 1996 verscheen de filmversie van de musical Evita. De hoofdrol werd vertolkt door Madonna. Toen zij lucht kreeg van het feit dat de musical verfilmd zou worden, schreef ze een brief aan regisseur Alan Parker waarin ze meedeelde dat zij erg graag de hoofdrol wilde spelen. Ze kreeg uiteindelijk de rol en speelde in de film naast Antonio Banderas (Che) en Janthan Pryce (Juan Perón).
De filmbeelden voor Don't Cry For Me, Argentina werden geschoten op het echte Plaza de Mayo in Buenos Aires, waar Madonna vanaf het balkon van het Casa Rosada de menigte toezingt. Madanna had zelf met de toenmalige Argentijnse president Carlos Menem onderhandeld om op die plek te mogen filmen.

Don't Cry For Me, Argentina werd als tweede single van de soundtrack van Evita uitgebracht. De eerste single was het speciaal voor de filmversie geschreven You Must Love Me, dat eveneens door Madonna werd gezongen. Het nummer kwam niet verder dan de Tipparade, maar won in 1997 wel de Academy Award voor beste originele lied. De Madonna-uitvoering van Don't cry For Me, Argentina bereikte zowel in Nederlands als in Engeland de derde plaats. In de Amerikaanse Billboard Hot 100 kwam de single tot #8.

Naar aanleiding van de filmversie met Madonna brachten The Mike Flowers Pops een easy listening-versie van Don't Cry For Me Argentina uit. Dit was na de uitvoeringen van Julie Covington, Sinéad O'Connor en Madonna de vierde uitvoering van het nummer die in de Top 40 op Tipparade stond.

Trivia

Het conceptalbum, de musical en de film Evita hebben ieder voor zich één Top 40-hit opgeleverd:

Conceptalbum: Julie Covington - Don't Cry For Me, Argentina (#1 in 1977)
Musical: David Essex - Oh What A Circus (#18 in 1978)
Film: Madonna - Don't Cry For Me, Argentina (#3 in 1997)

De single You Must Love Me van Madonna uit de filmversie kwam niet verder dan de Tipparade. Oh What A Circus van David Essex heeft dezelfde melodie als Don't Cry For Me, Argentina, maar een hoger tempo en een andere tekst. Bovendien wordt Don't Cry For Me, Argentina gezongen door Eva Perón en Oh What A Circus door Che.
ArtiestMadonna
Titel Don't Cry For Me Argentina
Componist(en) T: Tim Rice; M: Andrew Lloyd Webber
Platenlabel Warner Bros.
Catalogusnr 9362-43821-2


Positieverloop