ABBA scoort nummer 1-hit in Zweden

- Nieuws

 ABBA
ABBA scoort nummer 1-hit in Zweden

Don't Shut Me Down is op nummer 1 binnengekomen in de Zweedse hitparade. Daarmee scoort de groep voor het eerst in 43 jaar weer een nummer 1-hit in eigen land.

Het Zweedse viertal komt niet alleen op nummer 1 binnen, maar ook op nummer 2. Daar staat namelijk het nummer I Still Have Faith In You. Daarnaast komen nog zes ABBA-klassiekers binnen in de lijst: Dancing Queen (#30), Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight) (#37), Mamma Mia (#64), Lay All Your Love One Me (#68), Chiquitita (#82), The Winner Takes It All (#85). Daarmee kunnen we gerust spreken van de zoveelste ABBA-revival.

Opmerkelijk genoeg is Don't Shut Me Down pas de derde nummer 1-hit van ABBA in de Sverigetopplistan, die sinds eind 1975 bestaat. Alleen Dancing Queen (1976) en Summer Night City (1978) wisten de Zweedse hitlijst hiervoor aan te voeren. Voor 1975 bestond er in Zweden wel een andere hitlijst, de Kvällstoppen, waar zowel singles en albums een notering konden krijgen. In die lijst haalde ABBA de eerste plaats met de originele Zweedstalige versie van Ring Ring en met de albums Waterloo en ABBA.

Als je die nummer 1-hits meetelt, komt ABBA nog maar tot 6 nummer 1-noteringen in eigen land. Dat is opmerkelijk, want in in andere landen stond de groep vaker op nummer 1. In de Nederlandse Top 40 schreef ABBA tussen 1976 en 1981 maar liefst 8 nummer 1-hit op zijn naam. In de ons omringende landen Duitsland (9), Engeland (9) en Vlaanderen (16) waren dat er zelfs nog meer. Alleen in de Verenigde Staten kwam ABBA slechts één keer op de eerste plaats terecht met Dancing Queen.

Vooralsnog is Zweden het enige land waar Björn, Benny, Agnetha en Anni-Frid met een van hun twee nieuwe nummers de eerste plaats hebben veroverd. In Nederland zijn de liedjes binnengekomen in de Tipparade en is het afwachten of ze volgende week de overstap weten te maken naar de Top 40. In sommige andere landen is ABBA direct hoog binnengekomen in de lijst. In Engeland zijn Don't Shut Me Down en I Still Have Faith In You op respectievelijk nummer 9 en 14 binnengekomen en in Duitsland op nummer 5 en 3. Daarmee staat ABBA in Engeland voor het eerst sinds 1982 weer in de top 10 en in Duitsland voor het eerst sinds 1983.