ABBA voor het eerst (!) genomineerd voor Grammy

- Nieuws

 ABBA
ABBA voor het eerst (!) genomineerd voor Grammy

Voor het eerst in de geschiedenis is ABBA genomineerd voor een Grammy Award. Met hun nummer I Still Have Faith In You maakt het Zweedse viertal kans op een onderscheiding in de categorie 'record of the year'.

Waterloo, Dancing Queen, Take A Chance On Me, The Winner Takes It All, allemaal werden ze destijds over het hoofd gezien door The Recording Academy, die sinds 1959 elk jaar de Grammy uitdeelt. ABBA werd niet eens genomineerd. Maar in 2022, 49 jaar na hun Top 40-debuut met Ring Ring, maakt ABBA alsnog kans op een Grammy Award. Hun nummer I Still Have Faith In You is genomineerd in de categorie 'record of the year'.

In de 'record of the year'-categorie zijn in totaal 10 songs genomineerd. ABBA zal het onder andere moeten opnemen tegen Peaches van Justin Bieber, Kiss Me More van Doja Cat, Montero (Call Me By Your Name) van Lil Nas X, Leave The Door Open van Silk Sonic en de nummer 1-hit Drivers License van Olivia Rodrigo. De concurrentie is dus niet gering.

Tot op heden was ABBA de succesvolste internationale Top 40-act die nog nooit genomineerd was voor een Grammy Award. Die twijfelachtige eer gaat nu naar een andere act uit Scandinavië: de Noorse producer Kygo. Ook dit jaar zit hij niet tussen de genomineerden. De succesvolste act die nog nooit een Grammy heeft gewonnen, blijft Queen. Die groep werd wel vier keer genomineerd voor de prestigieuze prijs.

Op 31 januari 2022 worden tijdens het Grammy-gala de winnaars bekendgemaakt. Vier Nederlanders maken dit jaar kans op een prijs. Afrojack en mixer Elio Debets zijn genomineerd voor hun nummer Hero in de categorie 'best dance/electronic recording'. In diezelfde categorie is Tiësto genomineerd met The Business. Afrojack en Tiësto wonnen allebei al ooit eens een Grammy. Voor Elio Debets is het zijn eerste nominatie.

Ten slotte is in de categorie 'best contemporary classical composition' ook een Nederlander genomineerd. Louis Andriessen maakt postuum kans op een Grammy met zijn stuk The Only One. Hij schreef deze achtdelige liederencyclus in 2018 en een jaar later ging deze in Los Angeles in première. Hij overleed op 1 juli van dit jaar. Ook hij werd nooit eerder genomineerd voor een Grammy.