American Song Contest in februari op tv

- Nieuws

 Katrina and The Waves
American Song Contest in februari op tv

Vanaf februari 2022 wordt op de Amerikaanse televisiezender NBC de Amerikaanse versie van het Eurovisiesongfestival uitgezonden.

Er wordt al jaren gespeculeerd over een Amerikaanse versie van het Eurovisiesongfestival, maar nu lijkt het dan eindelijk zover. Vanaf maandag 21 februari 2022 komt NBC, de zender die ook de Amerikaanse versie van The Voice uitzendt, met the American Song Contest. Het programma is geen een-op-eenkopie van het Europese liedjesfestijn, maar is er wel duidelijk op gebaseerd. Bovendien werken er Zweedse producers die ook bij het Eurovisiesongfestival betrokken zijn, mee aan het Amerikaanse programma.

Aan the American Song Contest zullen 56 acts meedoen. Dit kunnen zangers, zangeressen, groepen, rappers en dj's zijn en elk muziekgenre mag aan bod komen. Alle deelnemers vertegenwoordigen een gebied van de Verenigde Staten. Naast de 50 staten van Amerika krijgen ook het federaal district Washington D.C., en de eilandgebieden Puerto Rico, Guam, Amerikaans-Samoa, de Noordelijke Marianen en de Amerikaanse Maagdeneilanden een eigen kandidaat.

De staten en gebiedsdelen kiezen niet zelf een kandidaat. Via een online aanmeldingsformulier kunnen artiesten zich inschrijven en daarbij aangeven met welke staten of gebieden zij een sterke, authentieke band hebben. De productie koppelt vervolgens elk gebied aan één kandidaat.

Terwijl het Eurovisiesongfestival sinds 2008 uit twee halve finales en een finale bestaat die allemaal binnen één week worden uitgezongen, zal the American Song Contest meer avonden gaan beslaan. Op 21 februari zal worden begonnen met een aantal wekelijkse voorrondes. Daarna volgen twee halve finales en een finale. Elke uitzending zal twee uur duren en waarschijnlijk komen er per show tien liedjes aan bod. De finale van the American Song Contest zal naar verwachting ergens in april zijn.

Wie het Amerikaans songfestival gaat presenteren en wat de gaststad zal zijn, is op dit moment nog niet bekend. We zijn natuurlijk heel benieuwd welke staat het eerste American Song Contest gaat winnen. Misschien is het wel Kansas. Deze staat leverde al ooit een heuse songfestivalwinnares. Zangeres Katrina Leskanich van de winnende groep Katrina and The Waves kwam hier namelijk vandaan. Zij zong in 1997 namens het Verenigd Koninkrijk Love Shine A Light naar de eerste plaats.