Aretha Franklin werd gevolgd door de FBI

- Nieuws

 Aretha Franklin
Aretha Franklin werd gevolgd door de FBI

Uit een onlangs vrijgegeven document van de FBI blijkt dat de Amerikaanse veiligheidsdienst Aretha Franklin lange tijd in de gaten heeft gehouden.

Het document bestaat uit 270 pagina's die zijn opgesteld tussen 1967 en 2007. De documenten zijn opgevraagd door de Amerikaanse journaliste Jenn Dize. Zij deelde verschillende pagina's uit het document op Twitter. Uit het document blijkt dat Aretha Franklin in de jaren 60 en 70 goed in de gaten werd gehouden door de FBI, omdat ze bevriend was met de prominente burgerrechtenactivisten Martin Luther King en Angela Davis. Ze werd onder meer verdacht van betrokkenheid bij het extremistische Black Liberation Army. Daarvoor werd overigens geen bewijs gevonden.

De FBI hield bij waar Aretha Franklin optrad en beschouwde haar optredens in 1967 en 1968 voor de Southern Christian Leadership Conference als een bedreiging. Men was bang dat een gepland herdenkingsconcert na de moord op Martin Luther King in 1968, waar Aretha zou optreden, een 'emotionele vonk' zou zijn die sociale onrust zou aanwakkeren. Het herdenkingsconcert is uiteindelijk niet doorgegaan.

Het document laat ook zien dat de in 2018 overleden zangeres in de jaren 70 verschillende doodsbedreigingen heeft ontvangen. Het bevat bijvoorbeeld een handgeschreven dreigbrief aan Aretha Franklin uit 1974.