Brian May bekritiseert genderneutrale Brit Awards

- Nieuws

 Brian May
Brian May bekritiseert genderneutrale Brit Awards

Maandag heeft de organisatie van de Brit Awards bekendgemaakt dat er vanaf 2022 geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen prijzen voor mannen en vrouwen. Queen-gitarist Brian May vindt dat geen goed idee.

"ik word zo ziek van mensen die proberen dingen te veranderen zonder aan de langetermijngevolgen te denken," verklaart Brian May aan de Britse krant Daily Mirror, "Sommige dingen zijn een verbetering, sommige niet." De Queen-gitarist spreekt zich uit tegen de beslissing van de Brit Awards om in 2022 de categorieën 'British male solo artist' en 'British female solo artist' samen te voegen tot een nieuwe genderneutrale categorie. Ook de twee categorieën voor beste internationale artiest worden samengevoegd.

Elders in het interview zegt Brian May dat hij vermoedt dat Freddie Mercury geworsteld zou hebben met de huidige wokecultuur. Bovendien vreest hij dat Queen in deze tijd het commentaar zou hebben gekregen dat de groep niet divers genoeg was. "We zouden gedwongen worden om mensen van verschillende kleuren en genders in de groep te hebben en er zou ook een trans persoon bij moeten."

Het samenvoegen van de prijzencategorieën heeft mogelijk als effect dat er minder prijzen naar vrouwen gaan. Dat gebeurde dit jaar bij de Gouden Kalveren, die ook voor het eerst genderneutraal werden uitgereikt. Waar Britse topartiesten als Adele en Ed Sheeran jarenlang is afzonderlijke categorieën prijzen konden winnen, zal de award nu naar een van de twee gaan (of geen van beiden).

Een voordeel van genderneutrale prijzen is wel dat non-binaire artiesten als Sam Smith en Demi Lovato nu zonder probleem ingedeeld kunnen worden in een categorie.