Britse hitlijst viert 70e verjaardag

- Nieuws

Britse hitlijst viert 70e verjaardag

Vandaag is het precies 70 jaar geleden dat in het Britse muziektijdschrift New Musical Express de allereerste UK Singles Charts werd gepubliceerd.

In die allereerste lijst van 14 november 1952 stonden 15 singles, terwijl hij eigenlijk een top 12 was. Destijds was het mogelijk dat er meerdere liedjes op één positie stonden. De allereerste nummer 1-hit was Here In My Heart van Al Martino, dat het 9 weken op die positie volhield. In die dagen werd de lijst samengesteld aan de hand van een kleinschalig marktonderzoek onder 20 platenwinkels. In 1954 werd de top 12 uitgebreid tot een top 20. Tegenwoordig is de Britse hitlijst een top 100.

View this post on Instagram

A post shared by Official Charts (@officialcharts)

Naar aanleiding van zijn 70e verjaardag heeft de Official Charts Company een aantal feiten en cijfers verzameld. Zo telde de lijst de afgelopen 70 jaar in totaal 1404 nummer 1-hits en was het jaar 2000 verantwoordelijk voor de meeste nummer 1-hits in één jaar: maar liefst 42. De meeste cijfers gaan over de invloed van streaming.

Het volledige overzicht van feiten en cijfers vind je hier. Op de homepage van Official Charts vind je meer artikelen over de 70e verjaardag van de lijst, waaronder lijsten met de best verkochte singles per decennium.