Cher feliciteert Kate Bush met record

- Nieuws

 Kate Bush Cher
Cher feliciteert Kate Bush met record

Vorige week steeg Running Up That Hill van Kate Bush naar de eerste plaats in de Britse hitlijst. Daarmee pakte ze het record van oudste zangeres met een nummer 1-hit in dat land. De vorige titelhouder heeft Kate gefeliciteerd met het nieuwe record.

63 Jaar
Kate Bush
wordt volgende maand 64 jaar. Nooit eerder stond er een vrouw van 63 op de eerste plaats in het Verenigd Koninkrijk. Het record bij de vrouwen was sinds de herfst van 1998 in handen van Cher. Zij stond destijds zeven weken op nummer 1 met haar comebackhit Believe. Cher was toen 52 jaar.

Houdbaarheidsdatum
Op Twitter heeft Cher (inmiddels 76 jaar) sportief gereageerd op het verlies van haar record. "Bravo Kate", schrijft ze, "records zijn ervoor om gebroken te worden. Weet je nog vroeger, toen vrouwen een korte houdbaarheidsdatum hadden!? Wij moesten ons een weg vechten door het testosterongordijn en dat lukte ons. Daardoor konden de meiden die na ons kwamen zo lang blijven zingen als ze willen."

Twintiger
Als we kijken naar de leeftijd ten tijde van de opname is Cher nog wel steeds de recordhouder. Believe was immers een nieuw nummer, terwijl Running Up That Hill ergens midden in de jaren 80 al werd opgenomen. Kate Bush was op dat moment nog een twintiger.

Barbra Streisand
In de Nederlandse Top 40 klom Running Up That Hill vorige week naar de 17e plaats. Als Kate ook in ons land weet door te stijgen naar de eerste plaats, wordt ze ook hier de oudste vrouw die ooit op nummer 1 heeft gestaan. Bij ons is dit record sinds 1997 in handen van Barbra Streisand. Zij scoorde toen op haar 55e een nummer 1-hit met Tell Him.

Oudste man
De oudste man die in Nederland op nummer 1 heeft gestaan is Elton John. Hij voerde afgelopen kerst samen met Ed Sheeran één weekje de Top 40 aan hun duet Merry Christmas. Hij was toen 74 jaar. In Engeland ligt het record nog hoger. Daar bereikte in april 2020 Captain Tom Moore een week voor zijn 100e verjaardag de eerste plaats met zijn bijdrage aan de cover van You'll Never Walk Alone. Die single was gekoppeld aan een actie van de oud-militair waarbij hij 100 rondjes van 25 meter liep met zijn looprekje om geld in te zamelen voor het goede doel tijdens de coronapandemie.