Coronavaccins betaald met opbrengst van Michael Jackson-spullen

- Nieuws

 Michael Jackson
Coronavaccins betaald met opbrengst van Michael Jackson-spullen

Maandag werd bekendgemaakt dat de VN 27 miljoen dollar uitgeven aan coronavaccins en andere medicijnen voor het Afrikaanse land Equatoriaal-Guinea. Een deel van dat geld is afkomstig uit de verkoop van waardevolle Michael Jackson-spullen.

Het verhaal kent een lange geschiedenis, die begint bij Teodoro Nguema Obiang Mangue. Hij is de zoon van de president van Equatoriaal-Guinea en bekleedt sinds 2016 de functie van vice-president. Mangue staat bekend om zijn enorme vermogen en luxebezittingen die hij vermoedelijk door corruptie en witwassen verworven heeft. Door de jaren heen kocht hij een dure villa, sportauto's en een groot jacht ter waarde van vele miljoenen euro's. Bovendien was hij de eigenaar van een verzameling waardevolle Michael Jackson-memorabilia.

Het afgelopen decennium raakte Mangue in verschillende landen in rechtszaken verwikkeld, omdat de presidentszoon verdacht werd van criminele activiteiten. Een deel van zijn vermogen werd daarom in 2014 in de Verenigde Staten verbeurd verklaard. Zo zou er ook een deel van zijn Michael Jackson-verzameling in beslag zijn genomen, al is niet bekend om welke spullen het precies gaat. Mangue was onder meer de eigenaar van een met juwelen bezette handschoen ter waarde van $ 275.000, die de legendarische popzanger had gedragen tijdens zijn Bad-tournee in de jaren 80. Of deze nu nog in zijn bezit zijn is niet bekend.

De totale waarde van in beslag genomen spullen bedroeg een kleine 27 miljoen dollar. Dat geld dragen de Verenigde Staten over aan de VN. Ruim 19 miljoen dollar wordt besteed aan de aanschaf van coronavaccins en ruim 6 miljoen gaan naar andere medicijnen en medisch materiaal. Deze zullen worden ingezet in Equatoriaal-Guinea. Hoewel een kleine groep mensen daar op grote voet leeft door de export van olie en hout, heerst er een enorme armoede onder de bevolking. Ongeveer 12% van de bevolking is daar op dit moment gevaccineerd tegen corona.