Creep van Radiohead opnieuw een hit in Engeland dankzij film

- Nieuws

 Radiohead
Creep van Radiohead opnieuw een hit in Engeland dankzij film

Het nummer Creep van Radiohead is dit weekend opnieuw binnengekomen in de Britse hitlijst. De debuutsingle van de groep staat opnieuw in de belangstelling dankzij de film Guardians Of The Galaxy Vol. 3.

Creep werd in september 1992 op single uitgebracht. Het nummer werd echter pas een hit in 1993, na de release van het album Pablo Honey. In Nederland kwam het nummer in mei 1993 binnen in de Top 40, 3½ week nadat Radiohead zijn eerste Nederlandse concert had gegeven op Bevrijdingspop in Haarlem. Hier bereikte het nummer de 17e plaats. In Engeland werd het nummer pas in september 1993 een hit. Daar kwam Creep tot nummer 7.

In de jaren daarna nam Radiohead steeds meer afstand van hun debuutsingle. De groep was doorontwikkeld en stijl van hun nieuwe muziek sloot niet meer aan bij die van Creep. Radiohead heeft het nummer na 1998 niet vaak meer gespeeld. Desalniettemin is het uitgegroeid tot een klassieker. Na de chartrun in 1993 is Creep nog een paar keer in de Engelse hitlijst opgedoken. In 2008 bereikte het nummer de 37e plaats en ook 2010, 2011, 2012 en 2013 stond het nummer - meestal laag - in de lijst.

Na bijna tien jaar afwezig is Creep nu weer terug in de Britse top 100. Het komt binnen op nummer 41. De voornaamste aanleiding is het derde deel van de film Guardians Of The Galaxy. Deze film begint met een scène waarin de antropomorfe wasbeer Rocket (met de stem van Bradley Cooper) stukjes meezingt met een akoestische versie van Creep.

Het is niet voor het eerst dat Creep in een film gebruikt wordt. Het nummer zat ook al in The Social Network uit 2010 en in de animatiefilm The Book Of Life uit 2014. Die films maakten echter gebruik van coverversies, terwijl in Guardians Of The Galaxy Vol. 3 de originele stem van Radiohead-zanger Thom Yorke te horen is.

Eerder deze maand dook Creep overigens ook al op in de Amerikaanse versie van The Masked Singer. Het nummer werd daar gezongen door vijf stukken sushi, die werden aangeduid als California Roll. Achter dit gezelschap bleek later de a-capellagroep Pentatonix schuil te gaan. Na hun onthulling van vorige week zongen ze Creep nogmaals zonder maskers. Inmiddels is hun cover officieel uitgebracht en overal te downloaden en te streamen.