David Crosby (81) overleden

- Nieuws

 David Crosby Crosby, Stills, Nash & Young The Byrds
David Crosby (81) overleden

De Amerikaanse zanger en gitarist David Crosby is overleden. Hij stond aan de wieg van de groepen The Byrds en Crosby, Stills, Nash & Young. Als lid van deze groepen haalde hij tussen 1965 en 1977 met 14 hits de Top 40. Daarnaast stond hij solo en met Graham Nash ook nog vijf keer in de Tipparade. Hoewel David Crosby al langere tijd ziek was, stond er nog een optreden gepland. Hij is 81 jaar geworden.

Het nieuws werd bekendgemaakt door zijn echtgenote Jan Dance. Aan het Amerikaanse entertainmenttijdschrift gaf zij de volgende verklaring af: "Het is met grote droefheid dat onze geliefde David (Croz) Crosby na een lang ziekbed is overleden. Zijn echtgenote en soulmate Jan en zijn zoon Django waren bij hem. Hoewel hij niet meer onder ons is, zullen zijn menselijkheid en zijn goede ziel ons blijven leiden en inspireren. Zijn nalatenschap zal blijven voortleven door zijn legendarische muziek. Vrede, liefde en harmonie voor iedereen die David gekend heeft en voor wie hij iets betekende. We zullen hem heel erg missen. Op dit moment vragen we vriendelijk en met respect om privacy tijdens onze rouw, waarbij we proberen om te gaan ons diepe verlies. Bedankt voor de liefde en gebeden."

Naast Jan en Django laat David Crosby ook nog drie kinderen uit een eerder huwelijk achter: James Raymond, Erika en Donovan. Daarnaast was hij de biologische vader van Bailey Jean en Beckett Cypher, de twee kinderen van het lesbische stel Julie Cypher en Melissa Etheridge. In 2000 onthulden hij, Julie en Melissa dat David de zaaddonor was. Beckett overleed drie jaar geleden op 21-jarige leeftijd.

Janis Ian was een van de eerste bekende collega's die op het overlijden van David reageerde en herinneringen aan de muzikant ophaalde. Haar reactie lees je hieronder.

David werd op 14 augustus 1941 als David Van Cortlandt Crosby geboren in Los Angeles. Hij was de zoon van de beroemde cameraman Floyd Crosby. Op jonge leeftijd was hij al geïnteresseerd in acteren en muziek maken. Hij begon aanvankelijk aan een studie drama, maar rondde die uiteindelijk niet af. In plaats daarvan stortte hij zich op de muziek. Aanvankelijk trad hij op als solozanger, maar in de folkscene leerde hij Roger McGuinn en Gene Clark kennen. In 1964 richtte hij met hen en drummer Michael Clarke en bassist Chris Hillman de groep The Byrds op. Met hun mengeling van Britse popmuziek en folk hadden ze meteen succes. Speciaal voor deze nieuwe sound introduceerde het Amerikaanse muziektijdschrift een nieuwe term: folkrock. De eerste single van the Byrds was een versterkte versie van de Bob Dylan-klassieker Mr. Tambourine Man. In Amerika en Engeland werd deze uitvoering een nummer 1-hit. In de Nederlandse Top 40 haalde het nummer de derde plaats.

Na Mr. Tambourine Man volgden de nummer 15-hits All I Really Want To Do en Turn! Turn! Turn! en nog zes kleinere hits. Op deze nummers speelde David gitaar en zong hij samen met Roger en Gene en later ook met Chris. Na het vertrek van Gene in 1966 ontstonden er spanningen tussen David en de rest van The Byrds. Tijdens optredens kon hij weleens onverwacht uit de hoek komen. Zo gaf hij ooit tussen nummers door een politiek getinte toespraak, tot onvrede van de rest van de groep. Daarnaast zat hij ook niet helemaal op één lijn over de muzikale koers van The Byrds. Na vier albums werd hij eind 1967 door Roger en Chris uit de groep gezet.

Niet lang daarna richtte hij samen met Graham Nash en Stephen Stills het trio Crosby, Stills & Nash op. In 1969 werd hun eerste single Marrakesh Express een klein hitje. Het kwam niet hoger dan de 36e plaats in de Top 40. Het grote succes kwam pas nadat Neil Young zich bij het gezelschap aansloot en de naam werd uitgebreid tot Crosby, Stills, Nash & Young. Het legendarische album Déjà Vu leverde in 1970 twee top 10-noteringen op: Teach Your Children en Our House. Tussendoor werd hun protestsingle Ohio, door Young geschreven naar aanleiding van het bloedbad tijdens een Vietnamdemonstratie in mei 1970 op de campus van Kent State University, ook een hit.

In 1971 bracht David Crosby zijn eerste soloalbum If I Could Only Remember My Name uit. Zijn bewerking van het eeuwenoude Franse kinderliedje Orleans, bereikte de Tipparade. Tussen 1972 en 1976 nam hij drie albums samen met Graham Nash op, die hem nog vier Tipparadenoteringen opleverden. Geen van deze nummers maakte echter de overstap naar de Top 40. Dat gebeurde ook niet met het nummer Full Circle, afkomstig van een nieuw album dat de leden van The Byrds in 1973 in hun oorspronkelijke bezetting hadden opgenomen. Toch zou David nog één keer de lijst der lijsten halen. In 1977 bereikte Just A Song Before I Go, afkomstig van het comebackalbum CSN (zonder Neil Young) de 22e plaats.

David Crosby heeft tijdens zijn leven verschillende keren problemen gehad met alcohol en drugs. In de jaren 80 kwamen die tot een dieptepunt. Hij zat zelfs enkele maanden in de gevangenis wegens het bezit van wapens en drugs. Hoewel hij zijn leven later weer enigszins op de rails kreeg, moest hij wel een levertransplantatie ondergaan. Het is niet onwaarschijnlijk dat zijn leverproblemen te maken hadden met zijn alcoholgebruik. Eind jaren 80 hervatte David zijn solocarrière en werkte hij als achtergrondzanger ook samen met andere artiesten. In 1989 was hij als achtergrondzanger te horen op de nummer 2-hit Another Day In Paradise van Phil Collins.

Tussen 1996 en 2004 maakte hij deel uit van de groep CPR en in de laatste jaren van zijn leven verschenen nog verschillende soloalbums. In 2021 bracht hij zijn laatste studioalbum For Free uit en in december 2022 verscheen het livealbum Live At The Capitol Theatre, samen met zijn Lighthouse Band. Zijn laatse publieke optreden was in oktober 2019 in Toronto. Voor 22 februari 2023 stond weer een optreden gepland in Santa Barbara, maar dit is vanzelfsprekend afgelast.

Van de oorspronkelijk bezetting van The Byrds zijn nu alleen Roger McGuinn en Chris Hillman nog in leven. Gene Clark overleed in 1991 op 46-jarige leeftijd een keelkanker en Michael Clarke overleed in 1993 op 47-jarige leeftijd aan leverfalen. Van de leden die na David Crosby deel uitmaakten van The Byrds zijn er ook drie overleden. Stephen Stills, Graham Nash en Neil Young leven allemaal nog.

Morgen staan we in een speciale David Crosby-top 4 uitgebreider stil bij de grootste hits van The Byrds en Crosby, Stills, Nash & Young.