Deon Estus (65) overleden

- Nieuws

 Deon Estus Wham!
Deon Estus (65) overleden

Maandag is Deon Estus overleden. Hij scoorde in 1989 een Top 40-hit met Heven Help Me, maar is misschien nog wel bekender van zijn werk als bassist bij Wham! en George Michael. Hij werd ook wel het derde lid van Wham! genoemd.

Deon Estus werd op 4 juli 1956 in de Amerikaanse stad Detroit geboren. Nadat hij eind jaren 70 een tijdje bij de groep Brainstorm gespeeld had, verhuisde hij begin jaren 80 naar Europa. Daar kwam hij in 1983 bij Wham! terecht. Hoewel het gezicht van die act natuurlijk gevormd werd door het duo George Michael en Andrew Ridgeley, was hij sinds hun derde single Bad Boys als vaste bassist betrokken bij de groep. Op dat nummer is hij overigens ook als achtergrondzanger te horen.

Na de breuk van Wham! bleef Deon samenwerken met George Michael, met wie hij een goede vriendschap had opgebouwd. Hij speelde bas op de eerste twee soloalbums van de zanger en begeleidde hem tijdens zijn Faith Tour in 1988 en 1989. Bovendien werkte hij in 1987 samen met George mee aan de top 10-hit Jive Talkin' van Boogie Box High.

In 1988, tegen het eind van de Faith Tour met George Michael, bracht Deon zijn eerste en enige soloabum Spell uit. Hiervan werd het nummer Heaven Help Me in 1989 als single uitgebracht en bereikte het de top 5 in de Amerikaanse Billboard Hot 100. In Nederland werd het nummer tot Alarmschijf uitgeroepen, waarna het nummer de 25e plaats in de Top 40 bereikte. In Engeland werd Heaven Help Me slechts een kleine hitje. Het nummer werd mede geschreven door George Michael, die ook als achtergrondzanger bijdroeg aan de single.

Naast George Michael heeft Deon Estus samengewerkt met grootheden als Tina Turner, Elton John en Annie Lennox. De laatste van zijn leven trad hij voornamelijk op met de groep Switch en in 2018 werkte hij mee aan een tributeconcert voor George Michael.

Op dit moment is nog niet duidelijk waaraan Deon Estus is overleden. Op 25 juni, de geboortedag van George Michael, plaatste hij zijn laatste berichtje op Instagram. Daarin herdacht hij zijn 'broeder', die in 2016, net als Deon nu zelf, veel te jong overleed. Deon Estus is 65 jaar geworden.