Dolly Parton krijgt medaille voor menslievendheid

- Nieuws

 Dolly Parton
Dolly Parton krijgt medaille voor menslievendheid

Dolly Parton krijgt op 13 oktober de Carnegie Medal of Philanthropy. Zij is de eerste Top 40-artiest die deze eer toekomt.

De Carnegie Medal of Philanthropy is een medaille die tweejaarlijks wordt uitgereikt aan mensen die hun rijkdom hebben ingezet om mensen te helpen. De prijs is vernoemd naar de Amerikaanse staalmagnaat en filantroop Andrew Carnegie (1835-1919). Hij financierde onder meer de bouw van de Carnegie Hall in New York en het Vredespaleis in Den Haag. Mensen die de medaille in het verleden hebben ontvangen, zijn de familie Gates, de familie Rockefeller en regisseur George Lucas.

Dit jaar zullen vijf medailles worden uitgereikt en eentje daarvan gaat naar countryzanger Dolly Parton en haar Dollywood Foundation. De motivatie wordt uitgelegd in een persbericht: Dolly ontvang de medaille "voor het bestrijden van armoede, het versterken van onderwijs aan jonge kinderen door het wereldwijd verspreiden van gratis boeken, het creëren van een grotere kans op scholing en het bevorderen van medisch onderzoek, onder meer naar besmettelijke ziektes bij kinderen en de ontwikkeling van een Covid-19-vaccin."

Dolly Parton heeft in een verklaring laten weten dat ze vereerd is met deze prijs: "Ik heb altijd geloof dat als je in de positie verkeert om te helpen, dat je dan ook moet helpen. En ik hoop echt een inspiratie te kunnen zijn voor anderen om de mensen om hen heen te helpen. Door zowel mijn Imagination Library [Dolly's gratisboekenproject, red.] als mijn donatie aan Covid-19-onderzoek probeer ik dingen te steunen die een speciale betekenis voor mij hebben. Ik hoop dat alle mensen iets kunnen vinden wat ze passioneert om te steunen en doen wat ze kunnen om van deze wereld een betere plek te maken."

De medaille zal op 19 oktober tijdens een besloten ceremonie in New York worden uitgereikt. Dolly Parton scoorde tussen 1978 en 1990 zeven Top 40-hits, waaronder de nummer 1-hit You Are.