Don McLean reageert op record van Taylor Swift

- Nieuws

 Don McLean Taylor Swift
Don McLean reageert op record van Taylor Swift

Deze week verbrak Taylor Swift het Amerikaanse record van nummer 1-hit met de langste afspeelduur. De vorige recordhouder Don McLean gunt haar die hitparadeprestatie van harte.

Eerder deze week schreven we al over de bijzondere prestatie van Taylor Swift in de Billboard Hot 100. Haar nieuwe nummer 1-hit All Too Well (Taylor's Version) duurt 10 minuten en 13 seconden en is daarmee het langste nummer dat ooit op 1 heeft gestaan in de Amerikaanse hitparadegeschiedenis.

Bijna 50 jaar lang was dat record in handen van Don McLean, die in het voorjaar van 1972 vier weken op nummer 1 stond met American Pie. Dat nummer duurt (verspreid als Part I en Part II over de A- en B-kant van de single) ruim 8½ minuut. De inmiddels 76-jarige zanger heeft aan Billboard laten weten dat hij Taylor Swift het record van harte gunt.

"Er valt iets te zeggen voor een groots lied dat een blijvende kracht heeft," aldus Don McLean in zijn verklaring aan Billboard. "American Pie heeft 50 jaar aan de top gestaan en nu heeft Taylor Swift zo'n historisch kunstwerk onttroond. Laten we eerlijk zijn, niemand wil die nummer 1-positie verliezen, maar als ik het aan iemand moet verliezen, dan ben ik zeker blij dat het weer aan een geweldige singer-songwriter is zoals Taylor."

Vorige maand was het precies 50 jaar geleden dat American Pie op single verscheen. In januari 1972 werd het nummer door Radio Veronica tot Alarmschijf uitgeroepen en week later maakte Don met het nummer zijn Top 40-debuut. In februari bereikte het nummer in ons land de 11e plaats.

Twee weken geleden verscheen een officiële lyric video van American Pie op YouTube, die inmiddels al meer dan 100.000 keer bekeken is.