Down Under bezorgt Colin Hay een Billion Award

- Nieuws

 Colin Hay Men At Work
Down Under bezorgt Colin Hay een Billion Award

Colin Hay, de zanger van de Australische groep Men At Work, heeft een Billion Award ontvangen. Hij kreeg de prijs omdat het door hem geschreven lied meer dan een miljard keer gestreamd is.

De Billion Award is een prijs van de Australische auteursrechtenorganisatie APRA AMCOS, vergelijkbaar met het Nederlandse Buma/Stemra. De prijs wordt uitgereikt aan Australische en Nieuw-Zeelandse songwriters die een nummer hebben geschreven dat meer dan een miljard (in het Engels: billion) keer is gestreamd. Daarbij worden streams van alle platformen, zoals Spotify, Apple Music, YouTube en Deezer, bij elkaar opgeteld. Sinds 2019 hebben al zo'n 30 Australische songwriters een Billion Award ontvangen.

View this post on Instagram

A post shared by APRA AMCOS (@apraamcos)

Dat Colin Hay nu is toegevoegd aan de 'Billion List' is heel bijzonder. Hij bereikte de prestatie namelijk met zijn hit Down Under, die meer dan 40 jaar oud is. In het voorjaar van 1982 bereikte het nummer de tweede plaats in de Top 40 en ook elders was het een grote hit. Nooit eerder sleepte iemand de Billion Award in de wacht met zo'n oud nummer. Het record stond tot vorige week op naam van David Ryan Harris. Hij kreeg de prijs in juni, omdat hij had meegeschreven aan Just A Dream, een hit van de Amerikaanse rapper Nelly uit het jaar 2010.

Andrew Farriss, die samen met Michael Hutchence de INXS-hit Need You Tonight schreef, kreeg de prijs in 2021. Hij kreeg de prijs echter niet voor Need You Tonight, maar voor de hit Break My Heart van Dua Lipa. Een gedeelte uit dat nummer lijkt sterk op de gitaarriff van Need You Tonight en daarom worden Andrew Farriss en Michael Hutchence als coauteurs van dat nummer vermeld.

De songwriter met veruit de meeste Billion Awards op haar naam is Sia. Haar teller staat inmiddels op 15.

Down Under heeft zich door de jaren heen ontpopt als een tweede volkslied voor de Australiërs. "Ik koesterde een diepe liefde voor dit land," lichtte Colin Hay in een interview toe over de totstandkoming van het lied, "niet op een chauvinistische manier, maar heel diep spiritueel. Ik begreep niet precies wat het was, maar ik voel het nog steeds. Ik kan het meestal niet in woorden vatten, ik hou zo veel van dit land. Daar gaat het lied over. Het gaat over liefde en feesten op een heel oprechte manier."

Momenteel wordt een cover van het lied gebruikt in een campagne om het toerisme in Australië te promoten. De nieuwe versie is van de groep King Stingray, die gedeeltelijk in een taal van de Aboriginals wordt gezongen. Eerder dit jaar bereikte Down Under in een remix van de Australische producer Luude de Tipparade. Een oversteek naar de Top 40 zat er echter niet in.