Drummer Everett Morton (71) van The Beat overleden

- Nieuws

 The Beat
Drummer Everett Morton (71) van The Beat overleden

Vrijdag is Everett Morton overleden. Als drummer van de de Britse skaband The Beat stond hij in de jaren 80 tweemaal in de Top 40.

Het overlijden van Everett Morton werd via de Twitterpagina van The Beat bekendgemaakt. "Everett was een bescheiden en aardige man in het dagelijks leven, maar een dynamo op de drums," lieten zijn bandgenoten in een reactie weten, "Hij was de beat van The Beat. We voelen zijn gemis enorm". Andere muzikanten, waaronder UB40, hebben inmiddels ook verslagen op het nieuws gereageerd. Everett Morton is 71 jaar geworden. De doodsoorzaak is nog niet bekend.

Everett Morton werd op 5 april 1950 op het Caribische eiland Saint Kitts geboren. In de jaren 60 verhuisde hij naar Engeland, waar hij leerde drummen. Hij had zichzelf een bijzondere stijl aangeleerd door juist niet op de tel te drummen of meerdere ritmes door elkaar te spelen. In 1978 richtte hij in Birmingham samen met vijf andere muzikanten de skagroep The Beat op.

Als drummer van The Beat haalde Everett tweemaal de Top 40. Hun debuuthit Hands Off...She's Mine kwam in 1980 niet verder dan de 35e plaats, maar drie jaar later werd hun Andy Williams-cover Can't Get Used To Losing You uitgeroepen tot Alarmschijf, waarna het de 9e plaats in de Top 40 bereikte. In eigen land had The Beat meer succes. Daar stond de groep tussen 1979 en 1983 vijf keer in de top 10.

Na het uiteenvallen van de groep in 1983 gingen ex-leden van The Beat verder in de groepen General Public en Fine Young Cannibals. Hier was Everett Morton niet bij betrokken. Hij was wel actief in andere bands, maar die waren minder succesvol. Sinds 2006 trad hij samen met Ranking Roger, de oorspronkelijke zanger van The Beat, weer op onder hun oude naam. Ranking Roger overleed in 2019 aan de gevolgen van kanker.