Drummer Jim Gordon (77) van Derek and The Dominos overleden

- Nieuws

 Jim Gordon Derek and The Dominos
Drummer Jim Gordon (77) van Derek and The Dominos overleden

Maandag is de Amerikaanse drummer Jim Gordon overleden. In de jaren 60 en 70 was hij als sessiedrummer te horen op talloze albums van verschillende artiesten en begin jaren 70 maakte hij deel uit van Eric Claptons bluesgroep Derek and The Dominos. De laatste 40 jaar van leven bracht Jim door in de gevangenis vanwege de moord op zijn moeder. Hij was 77 jaar.

Jim Gordon werd op 14 juli 1945 geboren als James Beck Gordon in de San Fernando Valley, ten noordwesten van Los Angeles. Op 17-jarige leeftijd begon hij als drummer bij The Everly Brothers en niet veel later groeide hij uit tot een van de meest gevraagde studiomuzikanten van Los Angeles. Zo speelde hij onder meer mee op de legendarische albums Pet Sounds van The Beach Boys, All Things Must Pass van George Harrison en Imagine van John Lennon. Hij maakte ook deel uit van The Wrecking Crew, een groep studiomuzikanten uit Los Angeles die rond die tijd op heel veel albums te horen was. Jim was onder meer verantwoordelijk voor de legendarische drumbreak op het nummer Apache van de Incredible Bongo Band. Deze break is later honderden keren gesampled in met name hiphoptracks.

In 1969 ging Jim op tournee als drummer in de band van Delaney & Bonnie. In die band zat ook de beroemde gitarist Eric Clapton. Eric besloot samen met drie andere leden uit de begeleidingsband van Delaney &  Bonnie een nieuwe groep te vormen. Dat werd Derek and The Dominos. Naast Eric en Jim bestond die groep uit toetsenist Bobby Whitlock en bassist Carl Radle. Met deze groep scoorde Jim begin 1971 twee bescheiden hitjes in de Amerikaanse Billboard Hot 100: Bell Bottom Blues en Layla. Dat laatste nummer kwam aanvankelijk niet hoger dan de 51e plaats, maar toen het nummer in 1972 opnieuw werd uitgebracht, werd Layla alsnog een top 10-hit.

Op het etiket van de single Layla staan Eric Clapton en Jim Gordon als auteurs vermeld. Jim was verantwoordelijk voor het lange piano-uitro, dat op de single was weggeknipt. Op de 7 minuten durende versie op het album Layla And Other Assorted Love Songs, het enige studioalbum van Derek and The Dominos, is deze door Jim gespeelde uitro wel te horen. Of Jim deze 'piano exit' daadwerkelijk zelf geschreven heeft, wordt betwist. Volgens Bobby Whitlock was deze coda geschreven door Jims toenmalige vriendin Rita Coolidge.

In Nederland werd Layla geen hit. Net als in Amerika werd het nummer tweemaal uitgebracht, in 1971 en in 1972, maar beide keren strandde het nummer in de Tipparade. Pas in 1992 werd Layla een hit in ons land. Dat betrof echter een soloversie van Eric Clapton, afkomstig uit zijn MTV Unplugged-optreden. Deze keer werd Layla wel een Top 40-hit. Het nummer bereikte zelfs de vierde plaats. Op deze live-opname is Jim Gordon niet te horen. Dat was ook niet mogelijk, want hij zat op dat moment in de gevangenis. Daar zat hij al sinds 1983, na de moord op zijn moeder.

Jim Gordon leed aan schizofrenie. Hij verklaarde dat stemmen in zijn hoofd hem de opdracht gegeven hadden om zijn 71-jarige moeder te vermoorden. Jim was op dat moment wel onder behandeling, maar de artsen dachten dat hij gewoon een alcoholprobleem had. Pas na de moord werd schizofrenie bij hem vastgesteld. Jim kreeg een gevangenisstraf van 16 jaar, maar is nooit meer vrijgekomen. Een terugkeer in de maatschappij werd telkens afgewezen, omdat hij nog steeds een gevaar voor zichzelf en samenleving was.

Jim overleed op maandag 13 maart 2023 in de California Medical Facility, een van de twee staatsgevangenissen in Vacaville. Volgens de pers is hij een natuurlijke dood gestorven. Jim laat één dochter achter. Hij was 77 jaar.