EK-koorts in de Britse hitparade

- Nieuws

 Neil Diamond New Order Atomic Kitten
EK-koorts in de Britse hitparade

Morgen speelt Engeland de EK-finale tegen Italië. In de Britse hitlijst is een flinke opleving te zien van voetbalgerelateerde hits.

Zondag staat het Engelse voetbalelftal voor het eerst sinds 1966 in de finale van een internationaal eindtoernooi. In Britse hitlijst is dat duidelijk te merken. Vorige week stond er nog maar één EK-liedje in de Top 100. Nu zijn dat er zes. We nemen ze even door.

4 (22) Baddiel & Skinner & Lightning Seeds - 3 Lions
Dit nummer uit 1996 is dé Engelse voetbalklassieker. Je kunt het zien als de britpopversie van Wij Houden Van Oranje. Het nummer is gemaakt door twee komieken en een rockband. In 1996 bereikte 3 Lions de eerste plaats van de Britse hitlijst. In 1998 gebeurde dat opnieuw met een aangepaste '98-versie. vanaf 2002 is de oorspronkelijke versie bijna elk jaar waarin Engeland meedeed aan het EK of WK opnieuw in de hitlijst gekomen. Tijdens het WK van 2018 bereikte het zelfs nog eens de eerste plaats. Als Engeland zondag van Italië wint, bestaat de kans dat dat opnieuw gaat gebeuren.

36 (RE) Fat Les - Vindaloo
Fat Les was een bijzonder trio. Het bestond uit Blur-bassist Alex James, acteur Keith Allen (de vader van Lily Allen) en kunstenaar Damien Hirst. Hun eerste hit Vindaloo werd een nummer 2-hit tijdens het WK van 1998 in Frankrijk. Het werd van de eerste plaats gehouden door de hierboven vernoemde '98-versie van 3 Lions. Vindaloo is de naam van een Indiaas currygerecht en het lied is eigenlijk een parodie op stadionliedjes. Desondanks groeide het zelf ook uit tot een populair stadionlied. De videoclip is dan weer een parodie op Bitter Sweet Symphony van The Verve en als je goed kijkt zie je een paar keer een jonge Matt Lucas en David Walliams van Little Britain voorbijkomen. Net als 3 Lions keerde Vindaloo ook al een paar keer eerder terug in de Britse hitlijst.

48 (RE) Neil Diamond - Sweet Caroline
Deze hit uit 1969 is van oorsprong natuurlijk helemaal geen EK-hit, maar Neil Diamond heeft de re-entry van Sweet Caroline wel te danken aan het EK. Het lied werd namelijk gezongen door de Engelse supporters na afloop van de 2-0-overwinning op Duitsland in de achtste finale en ook na afloop van de gewonnen halve finale tegen Denemarken schalde het lied door het Wembleystadion. Neil Diamond heeft inmiddels laten weten dat hij het erg leuk vindt dat zijn lied door de Engelse supporters omarmd wordt. Het is overigens niet voor het eerst dat Sweet Caroline als stadionlied wordt gebruikt. Dit gebeurt in verschillende landen en bij verschillende sporten. Zo is het nummer in Nederland bijvoorbeeld regelmatig bij AZ te horen.

59 (--) Krept x Konan x S1lva x M1llionz feat. Morrisson - Olé - We Are England
De enige Britse EK-hit van 2021 die helemaal nieuw is, komt van het Britse hiphopduo Krept x Konan, dat in Engeland vooral bekend is van hun top 10-hit Freak Of The Week uit 2015. Olé verschilt totaal van de drie hierboven genoemde nummers, want is voor de gemiddelde Brit niet echt uitnodigend om mee te zingen. Het is de enige Britse EK-hit die dit jaar is opgenomen. De videoclip werd geschoten voor aanvang van de wedstrijd Tsjechië - Engeland en verscheen vier dagen later op YouTube. In de songtekst zitten verwijzingen naar verschillende Engelse voetballers, waaronder Harry Kane, en zelfs naar het lied 3 Lions.

61 (RE) New Order - World In Motion
Ook op nummer 61 komt een nummer terug in de lijst, dat al vaker een hit is geweest. World In Motion was de officiële Engelse EK-hit voor het wereldkampioenschap van 1990 in Italië. Het nummer werd gezongen door de band New Order in samenwerking met het Engels Elftal. Dat deden ze onder de naam Engelandneworder. World In Motion bereikte dat jaar de eerste plaats in Engeland en daarmee is het de enige nummer 1-hit van New Order. De tekst is mede schreven door Keith Allen, die later als lid van Fat Les (zie hierboven) ook een eigen EK-hit scoorde. In de tweede helft van het nummer zit een rap van John Barnes. Deze linksbuiten speelde 79 interlands voor het Engels Elftal en kwam vijf keer in actie op het WK van 1990.

86 (--) Atomic Kitten - Southgate You're The One - Football's Coming Home Again
we sluiten of met de meiden van Atomic Kitten. Zij brachten onlangs een nieuwe versie uit van hun nummer 1-hit uit 2001: Whole Again. Vorige maand was het precies 20 haar geleden dat dat nummer één weekje boven aan de Nederlandse Top 40. De nieuwe versie van Whole Again heet Southgate You're The One - Football's Coming Home Again. Het nummer is een lofzang op de Engelse bondscoach Gareth Southgate, al is een groot deel van de oorspronkelijke songtekst onveranderd gebleven. De EK-hit wordt gezongen door Natasha Hamilton, Liz McClarnon en Jenny Frost. Zij vormden ook de line-up tijdens de succesjaren van de groep. Het is voor het eerst sinds 2008 dat Atomic Kitten in deze samenstelling weer een nummer heeft opgenomen.

En ten slotte ... hoe zit het eigenlijk in Italië? Daar zal ongetwijfeld ook EK-koorts heersen, maar vooralsnog merken we daar weinig van in de Italiaanse top 100. Wij speurden de lijst even door en afgezien van het officiële EK-nummer We Are The People troffen we slechts één EK-hit aan bij de azzurro's.

65 (79) Gli Autogol & DJ Matrix feat. Arisa & Ludwig - Coro Azzurro
Nederlandse humoristen kunnen blijkbaar nog iets leren van de Engelsen en Italianen, want de enige Italiaanse EK-hit van 2021 is gemaakt door het trio Gli Autogol. Dat betekent 'het eigen doelpunt'. Dit komische trio is bekend van YouTube en scoorde in 2017 al eens een hit in Italië met Baila Como El Papu ('Dans als El Papu'), een samenwerking met de Argentijnse voetballer Alejandro Gómez, die ook bekend is onder de bijnaam El Papu. Deze voetballer heeft ook een cameo in de videoclip van Coro Azzurro ('Blauw koor'), waarmee Gli Autogoal dit jaar een bescheiden hit scoort. In de clip is ook een rol weggelegd voor de Italiaanse bondscoach Roberto Mancini, die Gli Autogol aankondigt als de nieuwe Backstreet Boys. Aan het eind van de video verzucht Mancini dat hij toch beter de echte Backstreet Boys had kunnen bellen.