Elton John pakt nummer 1-hit in Engeland

- Nieuws

 Elton John
Elton John pakt nummer 1-hit in Engeland

Het is Elton John gelukt! Dankzij zijn hit Cold Heart staat Sir Elton voor het eerst in 16 jaar weer op nummer 1 in de Britse hitlijst.

Cold Heart is de 8e nummer 1-hit in Engeland voor Elton John. In 2005 stond hij daar voor het laatst op nummer 1. Net als bij zijn huidige nummer 1-hit was zijn stem toen alleen via een sample te horen. Het ging om de hit Ghetto Gospel van 2pac, waarin een sample van Eltons nummer Indian Sunset uit 1971 was gebruikt.

Via sociale media heeft de 74-jarige Brit, die herstellende is van een heupoperatie, later weten erg vereerd te zijn met zijn nieuwe nummer 1-hit. Hij bedankt Dua Lipa en Pnau voor hun medewerking aan de single.

In de zomer van 1976 scoorde Elton John zijn eerste nummer 1-hit in eigen land. Dat deed hij met het duet Don't Go Breaking My Heart, samen met de zangeres Kiki Dee. Daarna volgden nog nummer 1-hits als Candle In The Wind 1997, Don't Let The Sun Go Down On Me en Sacrifice, waar zijn huidige nummer 1-hit een sample uit bevat.

Elton John heeft nu in vier verschillende decennia op nummer 1 gestaan in Engeland. In de jaren 70, 90, 0 en 20. Dit is een knappe prestatie, maar geen record. Cliff Richard stond in vijf decennia op nummer 1, van de jaren 50 tot en met de jaren 90. Queen (70s, 80s, 90, en 0s) en Elvis Presley (50s, 60s, 70s, 0s) stonden net als Elton in vier decennia op de eerste plaats.

Wat betreft artiesten met de langste periode tussen hun eerste en laatste Britse nummer 1-hit loop Elton ook nog het record mis. Tussen Eltons eerste nummer 1-hit en nu zit 45 jaar tijdverschil. Het record is in handen van Elvis Presley. Die scoorde zijn eerste nummer 1-hit in juli 1957 met All Shook Up en stond in februari 2005, 47½ jaar later, voor het laatst op nummer 1 dankzij een postume heruitgave van It's Now Or Never. Elton John is wel de eerste artiest die tijdens zijn leven zo'n lange nummer 1-carrière neerzet.

Is Elton dan misschien de oudste artiest met een nummer 1-hit Engeland? Nee, ook niet. De hoogbejaarde Captain Tom Moore, die tijdens de coronacrisis bekend werd door zijn inzamelingsactie door rondjes te lopen met zijn rollator, haalde op zijn 100e verjaardag de eerste plaats met een cover van You'll Never Walk Alone.

Elton John zal waarschijnlijk niet heel lang van zijn nummer 1-hit kunnen genieten. Naar verwachting wordt hij volgende week van de eerste plaats gestoten door Easy On Me van Adele.