Elvis genomineerd voor 8 Oscars

- Nieuws

 Elvis Presley Baz Luhrmann Lady Gaga Rihanna
Elvis genomineerd voor 8 Oscars

Dinsdagmiddag zijn de nominaties bekendgemaakt voor de Academy Awards, beter bekend als de Oscars. De film Elvis, over het leven van Elvis Presley, is genomineerd in maar liefst acht categorieën.

De biopic is genomineerd in twee van de vier belangrijkste Oscar-categorieën: die voor beste film en die voor beste mannelijke hoofdrol. Austin Butler won voor zijn rol van Elvis Presley twee weken geleden al zijn eerste Golden Globe en is daarmee nu ook een serieuze kandidaat om zijn eerste Oscar in de wacht te slepen. De andere genomineerden in deze categorie zijn Colin Farrell, Brendan Fraser, Paul Mescal en Bill Nighy. In de categorie voor beste film moet Elvis het tegen negen andere kanshebbers opnemen, waaronder The Fabelmans, Top Gun: Maverick en Avatar: The Way Of Water.

Regisseur Baz Luhrmann - die zelf ooit een Top 40-hit scoorde met Everybody's Free (To Wear Sunscreen) - The Sunscreen Song (Class Of '99) - is niet genomineerd als beste regisseur, maar maakt als producer wel kans op de Oscar voor beste film. Hij won nog nooit de felst begeerde filmprijs, maar zijn film Moulin Rouge! werd in 2001 ook als een genomineerd voor de Oscar voor beste film.

De andere zes categorieën waarin Elvis is genomineerd, zijn beste geluid, beste productieontwerp, beste camerawerk, beste grime en haarstijl, beste kostuumontwerp en beste montage. Slechts drie films maken dit jaar kans op nog meer Oscars. Dat zijn Everything Everywhere All At Once (11 nominaties), All Quiet On The Western Front en The Banshees Of Inisherin (beide 9 nominaties).

Tussen de nominaties voor beste originele filmlied komen we twee Top 40-hits tegen. Lady Gaga is genomineerd voor Hold My Hand uit de film Top Gun: Maverick. Dat nummer werd vorig jaar een bescheiden hit. I Ain't Worried van OneRepublic, afkomstig uit dezelfde film, werd een veel grotere hit, maar is niet genomineerd voor een Oscar. Mogelijk kwam dit nummer niet in aanmerking, omdat het elementen bevat uit het nummer Young Folks van Peter Bjorn and John. Daarmee is het niet geheel origineel. Lady Gaga won al één keer eerder de Oscar voor beste filmlied. In 2019 kreeg ze prijs voor Shallow uit de film A Star Is Born.

De andere genomineerde Top 40-hit is Lift Me Up van Rihanna uit de film Black Panther: Wakanda Forever. Zij werd nog nooit eerder voor een Oscar genomineerd. Lift Me Up bereikte eind vorig jaar de 14e plaats in de Top 40. De concurrentie van Lady Gaga en Rihanna bestaat uit Naatu Naatu van Rahul Sipligunj & Kaala Bhairavas uit de film RRR, Applause van Sofia Carson uit Tell It Like A Woman en This Is A Life van Son Lux uit Everything Everywhere All At Once. Dat laatste nummer werd mede geschreven door David Byrne van Talking Heads. Hij won in 1988 al eens een Oscar voor zijn bijdrage aan de filmmuziek van The Last Emperor.