Fans willen Aaliyah in Rock And Roll Hall Of Fame

- Nieuws

 Aaliyah
Fans willen Aaliyah in Rock And Roll Hall Of Fame

Misschien heb je hem al voorbij zien komen op sociale media. Fans van Aaliyah zijn een petitie gestart met als doel om de in 2001 overleden r&b-zangeres een plekje te geven in de Rock And Roll Hall Of Fame.

Het betreft een initiatief van de 30-jarige superfan Albert Tsibu. Hij opende in mei 2022 een petitie op Change.org om Aaliyah te laten opnemen in de Rock And Roll Hall Of Fame. Dat is de meest prestigieuze eregalerij van de popmuziek ter wereld die bestaat uit 365 namen van personen of groepen die een belangrijk aandeel hebben geleverd in de ontwikkeling van de popmuziek. Elk jaar worden een paar nieuwen namen aan deze lijst toegevoegd.

Een voorwaarde voor artiesten om te worden opgenomen in deze eregalerij is dat ze meer dan 25 jaar geleden hun eerste werk hebben uitgebracht. Dat betekent dat Aaliyah sinds 2019 in aanmerking komt, want haar debuutalbum Age Ain't Nothing But A Number verscheen in 1994. In totaal bracht de zangeres drie albums uit en scoorde ze vijf Top 40-hits, waaronder de top 3-hits Are You That Somebody? en Try Again. Haar andere hits kwamen postuum in de Top 40, nadat ze in de zomer van 2001 om het leven was gekomen bij een vliegtuigongeluk.

Albert Tsibu is van mening dat Aaliyah een muzikale pionier en een game-changer is die de carrières van vele grote sterren heeft beïnvloed. Als voorbeelden noemt hij Beyoncé, Rihanna, Drake, Normani, Billie Eilish, Ariana Grande en The Weeknd.

De laatste dagen heeft het initiatief van Albert Tsibu steeds meer aandacht gekregen. In Amerika haalde hij zelfs de landelijke pers dankzij een artikel in Vibe. Mede dankzij deze aandacht is zijn petitie inmiddels door meer dan 7200 ondertekend.

"Ik ben heel nederig en superblij om te zien dat iets wat ik begonnen ben als liefdewerk oud papier nu landelijke aandacht heeft gekregen," schrijft Albert op Facebook. Inmiddels mag hij zich nog meer verheugen, want het nieuws heeft inmiddels aandacht van over de hele wereld gekregen.