Gaat Michael Bolton het songfestival winnen?

- Nieuws

 Michael Bolton Justin Jesso
Gaat Michael Bolton het songfestival winnen?

Nee, niet het Eurovisiesongfestival, daar doet hij niet aan mee. De 69-jarige zanger maakt wel kans om de eerste winnaar te worden van de Amerikaanse tegenhanger: The American Song Contest.

Maandagavond zendt NBC de finale uit van de allereerste American Song Contest. Na vijf voorrondes en twee halve finales hebben tien liedjes zich gekwalificeerd voor de grote finale. Vergelijkbaar met het Eurovisiesongfestival doet iedereen deelnemer mee namens een staat. Naast de vijftig staten van Amerika doen ook de hoofdstad Washington D.C. en vijf overzeese gebiedsdelen mee. Een van die gebiedsdelen, Amerikaans-Samoa, heeft zich geplaatst voor de finale. De andere staten die in de finale staan, zijn Alabama, Colorado, Connecticut, Kentucky, North Dakota, Oklahoma, Tennessee, Texas en Washington. Volgens de wedkantoren maakt Oklahoma, vertegenwoordigd door K-popzangeres AleXa, de grootste kans om te winnen.

Aan de liedjeswedstrijd deden een paar artiesten mee die ooit in de Top 40 hebben gestaan: Macy Gray, SisQó, Jewel, Justin Jesso en Michael Bolton. Alleen die laatste heeft zich weten te plaatsen in de finale. De rest strandde allemaal in de voorrondes. Michael Bolton is de oudste deelnemer en doet mee met Beautiful World. Dat nummer schreef hij samen met Justin Jesso, zijn concurrent uit Illinois, die daarmee toch nog als coauteur de finale heeft gehaald.

De winnaar van The American Song Contest wordt net als bij het Eurovisiesongfestival bepaald door een mix van een vakjury en publieksstemmen. Bij de vakjury's eindigde Michael Bolton zowel in de voorronde als in de halve finale op de vijfde plaats van de elf liedjes. Op basis van de publieksstemmen wist hij echter toch tweemaal een ronde verder te komen. De exacte uitslagen van de publieksstemmen van de voorrondes en de halve finales zijn nog niet bekend gemaakt, maar het is zeker dat hij beide keren in de top 4 is geëindigd.

De Puerto Ricaanse inzending heeft de finale helaas niet gehaald. Deze inzending had een klein Nederlands tintje. Het nummer Loko van Christian Pagán was namelijk mede geschreven door Faisal Ben Said. Deze Rotterdamse zanger scoorde onder de naam Fais tussen 2016 en 2018 vier Top 40-hits, waaronder de nummer 2-hit Hey met Afrojack. Als we verder naar de auteurs van de finaleliedjes kijken, valt ons de naam Andreas Carlsson op. Deze songwriter werkte rond 2000 veel samen met Max Martin en was als zodanig mede verantwoordelijk voor verschillende grote hits, waaronder de nummer 1-hit I Want It That Way van The Backstreet Boys. Carlsson schreef mee aan bijna de helft van alle liedjes die in de finale staan. Van de zeven inzendingen waaraan hij meewerkte, hebben er maar liefst vier de finale gehaald.

The American Song Contest wordt gepresenteerd door Kelly Clarkson en Snoop Dogg. Michael Bolton stond begin jaren 90 - toen nog met lang haar - met vier hits in de Top 40. Het meeste succes had hij met zijn Top 40-debuut How Am I Supposed To Live Without You, dat in de lente van 1990 de top 3 bereikte.