Gina Lollobrigida (95) overleden

- Nieuws

 Tony Bass
Gina Lollobrigida (95) overleden

Maandag is in Rome de Italiaanse actrice Gina Lollobrigida overleden. Hoewel ze tijdens haar leven wel een paar singletjes heeft uitgebracht, stond ze nooit in de Nederlandse Top 40. In 1969 was ze zelf echter wel het onderwerp van een grote Top 40-hit. Gina is 95 jaar geworden.

Gina Lollobrigida speelde na de Tweede Wereldoorlog in een groot aantal Italiaanse films. In de jaren 50 werd ze ook door Hollywood ontdekt. In 1969 werd ze genomineerd voor een Golden Globe voor haar acteerprestatie in de film Buona Sera, Mrs. Campbell, waarin ze de hoofdrol vertolkte. In datzelfde jaar scoorde Tony Bass een grote hit met door Jack De Nijs geschreven liedje Gina Lollobrigida.

In het liedje verlangt de zanger ernaar om bij zijn favoriete filmster te zijn, maar hij heeft geen geld om de reis te betalen. Hij heeft alleen pikante foto's van haar waarop ze in haar eentje op een pier aan de Middellandse Zee staat en beseft dat zijn verlangen nooit werkelijkheid zal worden. Het nummer kwam niet hoger dan de 13e plaats in de Top 40, maar stond wel 21 weken in de lijst. Dat was in die tijd uitzonderlijk lang. Zo lang zelfs, dat het liedje uitgroeide tot de grootste Nederlandstalige hit van het jaar en op nummer 4 terechtkwam in het jaaroverzicht van 1969. In oktober had de single de gouden status bereikt. Het plaatje was meer dan 100.000 keer over de toonbank gegaan. In 1989 werd de gouden plaat voor Gina Lollobrigida van schrijver en producer Jack De Nijs samen met een heel stel andere gouden en platina platen gestolen bij een inbraak.

De single had ook internationaal succes. In de zomer van 1969 haalde Tony Bass de 14e plaats in de wekelijkse hitlijst van HUMO. Aan het eind van het jaar dook in de Duitse hitparade een Duitstalige cover op van het liedje. Ray Miller haalde met zijn nummer Gina aldaar de 27e plaats.

Hoewel de makers van het liedje allebei jonger waren dan Gina Lollobrigida, hebben ze de actrice zelf niet overleefd. Zanger Tony Bass overleed in 2005 op 71-jarige leeftijd. Songwriter en producer Jack De Nijs overleed al in 1997. Hij werd slechts 55 jaar.