Grammy's worden inclusiever

- Nieuws

Grammy's worden inclusiever

Met bijna 2000 nieuwe leden uit verschillende bevolkingsgroepen probeert The Recording Academy de diversiteit bij de Grammy Awards te vergroten. Dat heeft de organisatie op haar website bekendgemaakt.

The Recording Academy is de organisatie die sinds 1959 verantwoordelijk is voor de Grammy Awards, 's werelds belangrijkste muziekprijzen. De afgelopen jaren kwam er kritiek vanwege een gebrek aan diversiteit. De Academy gaf eerder al aan dat ze zich de kritiek aantrok en ermee aan de slag te willen gaan.

Het resultaat van deze inspanning is dat de Academy bijna 2000 nieuwe leden heeft geworven. Deze leden zijn medeverantwoordelijk voor de selectie van de genomineerden en stemmen om de winnaars te bepalen. De leden van de Academy zijn allemaal actief in de muziek. Alle nieuwe leden hebben een vragenlijst mogen invullen, waarin onder meer gevraagd werd naar geslacht, leeftijd en etniciteit.

Omdat de nieuwe leden ook de optie kregen om niet te antwoorden - en daar ook gebruik van maakten - is niet precies duidelijk hoe de man-vrouwverdeling nu precies is, maar 52% van de nieuwe leden is man en 34% is vrouw. Minder dan 1% bestempelt zich als non-binair of anderszins. De rest heeft zijn/haar/diens geslacht niet onthuld.

Ook bij de etniciteit was een grote groep die de vraag niet heeft beantwoord: 24%. Andere grote groepen waren wit (33%), Afro-Amerikaans (25%) en Latijns-Amerikaans (10%). De percentages Aziaten, Oceaniƫrs, Arabieren, native Americans liggen onder de 5%. De volledige cijfers zijn na te lezen in een infographic op de website van de Recording Academy.

Afgelopen vrijdag sprak CEO Harvey Mason Jr. de Academy toe in een filmpje dat gedeeld is op YouTube. Hierin gaat hij ook in op het diversiteitsvraagstuk: "We streven naar diversiteit. Niet alleen om bepaalde groepen of muziekgenres meer ruimte aan tafel te geven die ze vroeger niet kregen, al is dat absoluut ook een deel van onze motivatie. Feit is dat als je meer input krijgt in een besluitvormingsproces, de kans op betere resultaten groter is." Bekijk hieronder de toespraak van Harvey Mason terug.