Hair-componist James Rado (90) overleden

- Nieuws

 Nina Simone Zen Oliver The 5th Dimension Marva Hodge Bojoura Shelley Plimpton Party Animals
Hair-componist James Rado (90) overleden

Dinsdag is in een ziekenhuis in Manhattan James Rado overleden. Samen met Gerome Ragni schreef hij in de jaren 60 de musical Hair. Als zodanig was hij indirect verantwoordelijk voor 9 Top 40-hits, waaronder 3 nummer 1-hits. James Rado is 90 jaar geworden.

James Rado werd op 23 januari 1932 geboren als James Alexander Radomski in Los Angeles. In zijn jonge jaren was hij al actief als schrijver van (musical)liedjes, maar hij acteerde ook op Broadway. In 1964 leerde hij Gerome Ragni kennen, toen ze samen in hetzelfde stuk op Broadway speelden. De twee werden vrienden en besloten samen een musical te schrijven. Dat werd Hair.

Hair ging over een groep hippies en paste perfect in de tijdsgeest toen de musical in 1967 voor het eerst werd opgevoerd. Hoewel (of misschien juist omdát) de musical controversiële onderwerpen behandelt, werd Hair een groot succes en op 29 april ging de musical in première op Broadway. James Rado en Gerome Ragni speelden zelf ook mee. James speelde de rol van Claude en Gerome die van Berger. De rollen waren voor een groot deel op hun eigen karakters gebaseerd.

Het succes van Hair waaide al gauw de hele wereld over en de liedjes uit de musical verschenen in coverversies in de hitlijsten. In 1968 en 1969 haalden zes liedjes in zeven verschillende uitvoeringen de Top 40. Hair van Zen bereikte in de eerste week van 1969 de eerste plaats en werd 3 weken later op die plek opgevolgd door Ain't Got No - I Got Life van Nina Simone. Slechts één van de originele musicalactrices uit Hair haalde zelf de Top 40. Dat was Shelley Plimpton. Zij speelde de rol van Crissy en kwam met haar uitvoering van het liedje Frank Mills tot nummer 27.

In de jaren 90 dook er nog tweemaal een liedje uit Hair in de Top 40 op. In 1996 werd een happyhardcoreversie van Party Animals een nummer 1-hit voor de Party Animals en anderhalf jaar later werd Ain't Got No - I Got Life van Nina Simone dankzij een reclame van AMEV ook weer een top 10-hit. Het betrof hier overigens een andere opname dan de hitversie uit 1968.

James Rado heeft na Hair nog enkele andere musicals geschreven, maar die werden geen groot succes. Hij overleed dinsdagavond in een ziekenhuis in Manhattan aan een hartstilstand. Gerome Ragni was in 1991 al overleden. Hij stierf destijds op 56-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

De hits uit Hair: