Hitparadedeskundige Joel Whitburn (82) overleden

- Nieuws

 Elton John
Hitparadedeskundige Joel Whitburn (82) overleden

Dinsdag is de Amerikaanse hitparadedeskundige Joel Whitburn overleden. Tijdens zijn leven publiceerde hij bijna 300 boeken over Amerikaanse hitlijsten. Hij is 82 jaar geworden.

Joel Whitburn werd op 29 november 1939 in Wisconsin geboren. In 1953 nam hij op 13-jarige leeftijd een abonnement op het Amerikaanse muziektijdschrift Billboard, waarin wekelijks verschillende hitlijsten stonden afgedrukt. Al gauw daarna begon hij met het verzamelen van singles en albums die hij vervolgens categoriseerde en rangschikte op basis van de hoogst behaalde positie in de Billboard Hot 100. Die collectie werd zo groot dat hij in 1970 zijn eigen bedrijf Record Research oprichtte. In de loop der jaren lukte het hem om bijna alle singles en albums te verzamelen die ooit in een Amerikaanse hitparade hebben gestaan. Daarmee bezat hij een van grootste muziekverzamelingen ter wereld.

Joel Whitburn was onder hitparadeliefhebbers vooral bekend om zijn boeken. In 1970 bracht hij zijn eerste boek uit waarin hij alle hits gesorteerd had per artiest. Daarmee schreef hij de voorloper van het Top 40 Hitdossier. In totaal bracht Joel bijna 300 boeken uit over de verschillende Amerikaanse hitlijsten. Het bekendst is de serie Top Pop Singles met alle hitnoteringen in de Billboard Hot 100 (en Bubbling Under), waarvan binnenkort het nieuwste deel verschijnt. Daarnaast maakte hij ook 'Hitdossiers' van onder andere de country-, r&b- en kerstlijsten van Billboard en dook hij ook verder de geschiedenis in om zelf hitlijsten te reconstrueren tot 1890.

Zijn oeuvre is niet alleen populair onder verzamelaars, maar ook onder de artiesten zelf. In 2016 vertelde Joel in een podcast over een ontmoeting met Elton John. Toen hij hem een van zijn boeken wilde aanbieden, antwoordde de zanger: "O, maar ik heb al jouw boeken al, Joel."

In onderstaande video vertelt Joel Whitburn over zijn immense verzameling.