Jay-Z breekt Grammy-record

- Nieuws

 Jay-Z Quincy Jones
Jay-Z breekt Grammy-record

Jay-Z is dinsdag genomineerd voor 3 Grammy Awards. Daarmee is hij nu de vaakst genomineerde persoon in de ruim 60-jarige Grammy-geschiedenis.

Op 31 januari 2022 worden in Los Angeles voor de 64e keer de Grammy Awards uitgereikt. Dinsdag is bekend gemaakt welke artiesten er allemaal genomineerd zijn. De Amerikaanse rapper Jay-Z mag drie nominaties op zijn conto bijschrijven. Als coauteur en rapper op de track Jail van Kanye West werd hij zowel genomineerd voor beste rapnummer als voor album van het jaar. Omdat Jail op Ye's album Donda staat ontvangt hij ook voor dat album een officiële nominatie. Mocht Donda de Grammy winnen, dan zal Jay-Z voor zijn beperkte bijdrage echter geen beeldje krijgen, maar alleen een certificaat. Jay-Z's derde nominatie is voor de track Bath Salts van de dit jaar overleden DMX. Ook op die track leverde hij een bijdrage.

Sinds 1998 is Jay-Z nu in totaal 83 keer genomineerd. Dat is een record. Tot dit jaar stond hij nog op gelijke hoogte met producer Quincy Jones. Hij werd tussen 1960 en 2018 80 keer genomineerd. Jay-Z is niet de enige artiest die hem dit jaar passeert. Paul McCartney is dit jaar eveneens voor drie Grammy's genomineerd en komt nu op een totaal van 81 nominaties. De top 10 van vaakst genomineerde personen ziet er als volgt uit:

  1. 83 - Jay-Z
  2. 81 - Paul McCartney
  3. 80 - Quincy Jones
  4. 79 - Beyoncé
  5. 75 - Kanye West
  6. 74 - Georg Solti
  7. 74 - Stevie Wonder
  8. 72 - Henry Mancini
  9. 72 - John Williams
  10. 71 - Chick Corea

Quincy Jones heeft wel meer van zijn nominaties weten te verzilveren dan Jay-Z. Quincy won zijn tijdens zijn carrière 28 Grammy's en Jay-Z slechts 23. Omdat Jay-Z in twee verschillende categorieën genomineerd is, kan hij in 2022 maximaal twee Grammy's winnen. Daarmee kan hij het aantal van Quincy Jones nog niet overschrijden. In het huis van Jay-Z staan waarschijnlijk wel meer Grammy Awards dan bij Quincy Jones. Jay-Z is namelijk getrouwd met Beyoncé, die tijdens haar carrière maar liefst 28 Grammy's (evenveel als Quincy Jones) heeft ontvangen.

Het record van meeste gewonnen Grammy's staat al jarenlang op naam van Georg Solti. Tussen 1962 en 1998 verzamelde de Hongaars-Britse dirigent 31 Grammy Awards. Dit record komt in 2022 nog niet in gevaar.