Johnny Otis (85) overleden bij auto-ongeluk

- Nieuws

 Pepper And Soul
Johnny Otis (85) overleden bij auto-ongeluk

Afgelopen maandag overleed een 85-jarige man uit Roosendaal bij een auto-ongeluk. Gisteren werd bekend dat het slachtoffer zanger en ondernemer Johnny Otis was.

Johnny Otis (niet te verwarren met de gelijknamige Amerikaanse zanger) werd in 1935 als Johan David Tholan geboren in Saramacca in Suriname. Nadat hij naar Nederland was verhuids, nam hij in de jaren 60 twee solosingletjes op onder de naam Johnny Pepper. Groen Groen (1964) en Messin’ With The Kid (1967) werden echter geen hits.

Pas in 1969 kwam Johnny in de Top 40 als zanger van de Amsterdamse groep Pepper and Soul. Hun nummer Have My Love bereikte op een haar na de top 10 en strandde op nummer 11. Het zou de enige Top 40-hit voor Johnny blijven. Niet veel later verliet hij de groep en werd zijn plaats ingenomen door Franklin Kennedy. De groep veranderde zijn naam in Pepper and Salt en scoorde datzelfde jaar nog een tweede hit met It Was Yesterday Today.

Johnny woonde sinds de jaren 60 in Roosendaal, waar hij in 1968 de eerste discotheek van de Brabantse stad opende. Daar werd hij bekend onder de bijnaam Johnny Otis. Johnny bleef jarenlang actief als horecaondernemer. Pas in 2002 sloot hij zijn zaak, die inmiddels was verworden tot seksclub onder de naam Erotisch Café Otis.

Dat Johnny altijd een populaire en geliefde Roosendaler is gebleven, bleek wel in 2018. Toen was hij een van de bekende Roosendalers van wie een graffitiportret werd gemaakt bij een fietstunneltje onder het spoor. Een andere bekende Roosendaler die daar staat afgebeeld is Jack Jersey.

Johnny Otis, die op zijn 85e nog in blakende gezondheid verkeerde, reed maandagavond met zijn auto in Roosendaal op de kruising van Jan Vermeerlaan en Burgemeester Freijterslaan, toen hij in botsing kwam met een andere personenauto. Hij overleed ter plekke aan zijn verwondingen. De aanleiding van het heftige ongeluk wordt nog onderzocht door de politie.

(Foto: Ymnes / Wikimedia Commons / Kadetunnel 750 jaar Roosendaal 18 / CC BY-SA 3.0)