Judith Durham (79) van The Seekers overleden

- Nieuws

 The Seekers
Judith Durham (79) van The Seekers overleden

Vrijdagavond is in het Alfred Hospital in Melbourne de Australische zangeres Judith Durham overleden. Als zangeres van The Seekers scoorde ze in 1965 drie Top 40-hits waaronder de top 10-hit The Carnival Is Over. Judith Durham is 79 jaar geworden.

Het verdrietige nieuws werd zaterdagochtend bekendgemaakt door Universal Music Australia. In een gezamenlijke verklaring met haar management laten zij weten dat de zangeres is overleden aan de gevolgen een langdurige chronische longziekte. "Na een kort verblijf in het Alfred Hopsitel is Judith op vrijdag 5 augustus overgebracht naar de palliatieve afdeling, waar zij die avond vredig is ingeslapen." Judith Durham wordt door veel mensen gezien als de eerste Australische popzangeres met groot internationaal succes. De Australische media besteden daarom ook uitgebreid aandacht aan haar overlijden.

Judith werd op 3 juli 1943 geboren als Judith Mavis Cock in Essendon, een buitenwijk van Melbourne. Ze studeerde klassiek piano aan de universiteit van Melbourne, maar ontdekte dat ze ook goed kon zingen. In 1963 bracht ze onder de naam Judy Durham een solo-ep'tje uit, waarop ze begeleid werd door de Frank Traynor's Jazz Preachers. Rond diezelfde tijd sloot ze zich aan bij folkpopgroep The Seekers, waar ze zanger Ken Ray verving.

The Seekers bestond naast Judith uit Athol Guy, Keith Potger en Bruce Woodley. Hun debuutalbum Introducing The Seekers werd in 1963 direct een groot succes in eigen land. De grote internationale doorbraak kwam in 1965 met de single I'll Never Find Another You. Met dat nummer scoorden ze een nummer 1-hit in Engeland. Hun succes in het Verenigd Koninkrijk was indrukwekkend. Van hun eerste acht hits belandden er vijf in de top 3. Een daarvan was The Carnival Is Over, dat eveneens een nummer 1-hit werd. Ook in de Verenigde Staten hadden The Seekers succes. Daar haalden ze met twee hits de top 5.

In Nederland was het succes wat meer bescheiden. De groep scoorde in 1965 drie Top 40-hits. I'll Never Find Another You kwam tot nummer 23, A World Of Our Own tot nummer 15 en The Carnival Is Over tot nummer 8. Daarna zagen we de groep niet meer terug in de lijst. Begin jaren 70 scoorden de New Seekers nog wel vier Top 40-hits, maar daar was Judith niet meer bij betrokken. In 1968 was de groep uit elkaar gegaan en begon Judith aan een solocarrière. In vergelijking met haar hitprestaties bij The Seekers was die echter een stuk minder succesvol. Na enkele reünies zonder Judith sloot zij zich begin jaren 90 weer bij de groep aan en zou ze nog tot eind jaren 10 optreden in dezelfde bezetting als in de jaren 60.

In 1994 overleed Judiths echtgenoot Ron Edgeworth aan gevolgen van ALS. Sindsdien heeft de zangeres zich jarenlang ingezet om geld op te halen voor de behandeling van ALS-patiënten. Niet lang daarna kreeg Judith en de andere leden van The Seekers een koninklijke medaille voor hun verdienste in de muziek en in 2014 werden ze zelfs door koningin Elizabeth II benoemd tot Officier in de Orde van Australië. In mei 2013 overleefde Judith een hersenbloeding. Daardoor verloor ze tijdelijk haar vermogen om de lezen en schrijven, maar de aandoening had geen effect op haar zangtalent.

Eind 2014 nam de zangeres afscheid van het publiek The Seekers gingen daarna door als The Original Seekers, waarbij de plaats van Judith werd ingenomen door zanger Michael Cristiano. Judith Durham is het eerste lid van The Seekers dat is overleden. Ze was weduwe en is altijd bewust kinderloos gebleven. The Seekers vieren dit jaar hun 60-jarig jubileum. Daarbij zal ongetwijfeld uitgebreid stil worden gestaan bij het leven van Judith Durham, met wie ze hun grootste successen hebben gevierd.