Kenny Dope (en The Bomb!) na 27 jaar terug in de Top 40

- Nieuws

 Kenny Dope Chicago Alok Ella Eyre Never Dull Pitbull
Kenny Dope (en The Bomb!) na 27 jaar terug in de Top 40

Deep Down komt deze week op nummer 31 binnen in de Top 40. Daarmee scoort de Amerikaanse dj Kenny Dope voor het eerst sinds 1995 weer een Top 40-hit.

Vorig jaar scoorde Riton met Friday een grote hit in de Top 40. Het recept was simpel maar geniaal. Stap 1: pak een aanstekelijke dancehit uit de jaren 90 waarin een sample is gebruikt met een tekst die moeilijk is te verstaan. Stap 2: Schrijf een nieuwe tekst op de melodie van de sample, die wél is te verstaan. Stap 3: verwerk de oorspronkelijke credit in je nummer en klaar is Kees. Zo ging het vorig jaar bij Friday en nu ook weer bij Deep Down. Friday was gebaseerd op de hit Push The Feeling On van Nightcrawlers. Bij Friday was overigens ook nog sprake van een meme (Mufasa's Friday Dance) die aan de basis lag voor de hit, maar voor de rest is de vergelijking tussen Friday en Deep Down treffend.

The Bomb!
Deep Down is een bewerking van de hit The Bomb! (These Sounds Fall Into My Mind) van The Bucketheads. Dat nummer bereikte in de lente van 1995 de 12e plaats in de Top 40, mede dankzij een door de jonge Guy Ritchie geregisseerde videoclip. De man achter The Bucketheads is Carl Kenneth Gonzalez (52), alias Kenny Dope. Hij krijgt een credit voor zijn bijdrage aan deze hit en scoort zodoende 27 jaar na het succes van The Bomb zijn tweede Top 40-hit. De andere uitvoerende van Deep Down zijn de Braziliaanse dj Alok, de Britse zangeres Ella Eyre en de Amerikaanse dj Never Dull. De bijdrage van Never Dull is onder meer dat je ook nog het orgeltje van Gypsy Woman (La Da Dee La Da Da) van Crystal Waters hoort in deze track.

Chicago
De stem die je in de sample hoort, is van Peter Cetera. Voor zijn hit The Bomb! gebruikte Kenny Dope namelijk een sample uit het nummer Street Player van Chicago. Dat nummer haalde in 1979 de Tipparade, maar wist destijds niet door te stromen naar de Top 40. Overigens had Kenny de tekst van de sample niet goed verstaan. The Bomb! kreeg als subtitel 'These Sounds Fall Into My Mind', maar de tekst die Peter Cetera werkelijk zong, was 'Street sounds swirling through my mind'. Deze 'fout' is meeverhuisd naar Deep Down. Onderstaande lyric video begint namelijk meteen met de tekst 'These sounds fall into my mind'. Samen met de nieuwe tekst 'Deep down wishing you were mine' zijn er nu dus al drie tekstvariaties op dit melodietje.

Pitbull
Ben je te jong om Street Player of The Bomb! bewust te hebben meegemaakt? Misschien ken je dan wel een andere sample die in dit nummer zit. Pitbull gebruikte namelijk de eerste drie noten uit het intro van Street Player voor zijn Top 40-debuut I Know You Want Me (Calle Ocho), dat in de zomer van 2009 de eerste plaats bereikte. Een langere versie van deze sample zat ook in The Bomb!

DJ Mag Top 100
Kenny Dope heeft tussen The Bomb! en Deep Down niet meer in de Top 40 gestaan, maar hij heeft zeker niet stilgezeten. In 1996 bracht hij met Got Myself Together nog een tweede track uit onder de naam The Bucketheads, maar deze kwam niet verder dan de Tipparade. Daarna nam hij weer afscheid van de naam The Bucketheads en bracht hij zijn werk uit onder verschillende andere pseudoniemen. In 1999 haalde hij met To Be In Love nogmaals de Tipparade als helft van het duo Masters At Work, dat hij samen vormde met zijn collega Little Louie Vega. Tussen 1997 en 2003 stond dit duo zeven jaar onafgebroken bij de bovenste 40 van de DJ Mag Top 100. In deze periode werden ze ook drie keer genomineerd voor een Grammy Award. In 2007 volgde nog een laatste Tipparadenotering met Work. Vorig jaar maakte het duo na jaren afwezigheid een comeback met twee nieuwe tracks.