Lindsey Buckingham pleegde per ongeluk plagiaat

- Nieuws

 Lindsey Buckingham
Lindsey Buckingham pleegde per ongeluk plagiaat

Fleetwood Mac-gitarist Lindsey Buckingham was even vergeten dat hij zijn recente nummer Swan Song niet zelf had geschreven.

In september bracht voormalig Fleetwood Mac-gitarist Lindsey Buckingham een titelloos studioalbum uit. De muzikant stond als enige componist vermeld bij het nummer Swan Song, maar daar komt nu verandering in.

Het Amerikaanse muziektijdschrift vertelt het verhaal van twee muzikanten, Jordon Zadorozny en Brad Laner, die in 2000 de kans kregen om samen met Lindsey Buckingham als producer een demo op te nemen. Voor Jordon was dat een droom die uitkwam. Brad had na de opnamesessie als bedankje een cd aan Lindsey Buckingham gegeven met liedjes die hij samen met Jordon had geschreven.

Toen Jordon het nummer Swan Song van Lindsey Buckingham hoorde, kwam hem dat wel heel bekend voor. Het leek heel sterk op het nummer Mind's Eye, dat Brad met hem geschreven had en op de cd stond die hij destijds aan Lindsey had gegeven. Zowel de melodielijn als delen van de tekst kwamen sterk overeen.

Jordon en Brad vermoedden geen opzet en hebben contact opgenomen met het management van Lindsey Buckingham. De gitarist heeft waarschijnlijk destijds een eigen versie van Mind's Eye als demo opgenomen, er vervolgens jarenlang niet naar omgekeken en een paar jaar geleden bedacht er toch nog iets mee te willen doen, zonder zich de achtergrond van het lied te herinneren.

Jordon Zadorozny en Brad Laner worden vanaf nu als coauteurs van Swan Song vermeld. Bovendien hebben ze een financiƫle vergoeding ontvangen. Het incident is volgens beide partijen naar alle tevredenheid opgelost. Jordon en Brad zijn enorm trots dat hun compositie op een album van Lindsey Buckingham is terechtgekomen.

Via de Bandcamp-pagina van Brad Laner is Mind's Eye te beluisteren. Swan Lake van Lindsey Buckingham check je hieronder.