MSP-bassist Nicky Wire hoeft geen lintje

- Nieuws

 Manic Street Preachers
MSP-bassist Nicky Wire hoeft geen lintje

De Manic Street Preachers-bassist steekt nog liever zijn ogen uit met een potlood dan een ridderorde te ontvangen.

Nicky Wire van Manic Street Preachers zei dit in een interview met het Britse tijdschrift Mojo. Daarmee neemt hij stelling in tegen collega's die de afgelopen jaren benoemd zijn tot lid, officier, commandeur, ridder of dame in de orde van het Britse rijk. "Je ziet schijnbaar links georiƫnteerde acteurs en popsterren in de rij staan voor een ridderorde. Ik steek verdomme nog liever mijn ogen uit met een potlood. Hoe zat het ook weer? Weller en David Bowie hebben hun ridderorde geweigerd? Dan weet ik voldoende," aldus de 52-jarige bassist.

David Bowie en Paul Weller weigerden in respectievelijk 2003 en 2007 hun ridderorde. Ook George Harrison heeft dat een jaar voor zijn dood gedaan. Wire vindt dat dit past bij een linkse ideologie. Zelf stelt hij in het interview dat die ideologie nooit heeft afgezworen en nog steeds voorstander is van hoge belastingen en dat soort dingen, al vraagt hij zich wel af in hoeverre zijn standpunten nog relevant zijn in de moderne samenleving.

De Manic Street Preachers scoorden in de zomer van 1992 hun enige Top 40-hit met Motorcycle Emptiness. Daarna haalden ze nog vier keer de Tipparade. In september verschijnt The Ultra Vivid Lament, het veertiende studioalbum van de rockgroep. Daarop staat onder andere hun nieuwe single The Secret He Had Missed.