Nabestaanden The Gap Band klagen BMG aan

- Nieuws

 The Gap Band Bruno Mars Mark Ronson
Nabestaanden The Gap Band klagen BMG aan

Vier nabestaanden van de broers Ronnie en Robert Wilson van The Gap Band hebben een rechtszaak aangespannen tegen BMG Rights Management. Ze beschuldigen het muziekbedrijf ervan dat ze nog nooit royalty's hebben ontvangen voor de hit Uptown Funk!

Uptown Funk! was in de winter van 2014-2015 een dikke top 10-hit voor Mark Ronson en Bruno Mars. Zij schreven het nummer samen met Philip Lawrence en Jeff Bhasker. Vanwege de gelijkenis met andere nummers werden er in 2015 meer namen aan de credits toegevoegd. Zo worden sindsdien ook de gebroeders Ronnie, Robert en Charlie Wilson als coauteurs van Uptown Funk! vernoemd. Zij vormden vroeger het trio The Gap Band dat in 1980 een top 10-hit scoorde met Oops Up Side Your Head, dat veel wegheeft van Uptown Funk!

In 2015 werd afgesproken dat de drie broers, samen met nog twee andere songwriters van Oops Up Side Your Head, gezamenlijk recht hebben op 17% van de royalty's van Uptown Funk! Dat komt neer op 3,4% per persoon. The Gap Band bestaat inmiddels niet meer. Robert overleed in 2010 en Ronnie in 2021. Dat houdt in dat hun nabestaanden nu recht hebben op de royalty's van Uptown Funk! Zij beweren echter dat ze nog nooit geld hebben ontvangen.

Volgens Michael Steger, de advocaat van de nabestaanden, is al jarenlang geprobeerd de betalingen in orde te krijgen. Hij stelt dat een gang naar de rechtbank nu nog de enige oplossing is. Om hoeveel geld het precies gaat, is nog niet duidelijk. Dat willen deze aanklagers met deze rechtszaak ook laten onderzoeken. Vermoedelijk gaat het om tienduizenden dollars.

De 69-jarige Charlie Wilson, het enige nog levende lid van The Gap Band, is niet bij deze rechtszaak betrokken. Ook de nabestaanden van de andere twee (inmiddels overleden) songwriters van Oops Up Side Your Head hebben geen aanklacht ingediend.