Nik Turner (82) van Hawkwind overleden

- Nieuws

 Hawkwind
Nik Turner (82) van Hawkwind overleden

Donderdagavond is de Britse muzikant Nik Turner overleden. Als fluitist en saxofonist van de groep Hawkwind scoorde hij in het voorjaar van 1973 een Top 40-hit met Silver Machine. Nik is 82 jaar geworden.

Zijn overlijden werd vrijdagmiddag bekendgemaakt via Facebook: "Met groot verdriet delen we het overlijden aan van Nik Turner - The Mighty Thunder Rider, die donderdagavond vredig in zijn huis is heengegaan. Hij is overgegaan naar de volgende fase van zijn Kosmische Reis, geleid door de liefde van zijn familie, vrienden en fans." Veel fans en collega-muzikanten hebben inmiddels op het verdrietige bericht gereageerd, waaronder Motörhead. Zij roepen op om het door Nik geschreven openingsnummer Brainstorm van het Hawkwind-album Doremi Fasol Latido hard aan te zetten.

Nik werd op 26 augustus 1940 in de Engelse universiteitsstad Oxford geboren als Nicholas Robert Turner. Op 13-jarige leeftijd verhuisde hij met zijn gezin naar de Zuid-Engelse kustplaats Margate, waar hij voor het eerst in aanraking kwam met rockmuziek. De jonge Nik had verschillende baantjes en eind jaren 60 trok hij als knecht bij een circus door Europa. In deze periode leerde hij in Nederland de Engelse muzikant Dave Brock kennen, die op dat moment met zijn band The Famous Cure in ons land optrad. Toen Dave in 1969 zijn nieuwe band Hawkwind oprichtte bood Nik zichzelf aan als roadie, omdat hij een eigen busje had. Nik kon een beetje klarinet en saxofoon spelen en hoewel hij zelf niet echt overtuigd was van zijn eigen muzikale kwaliteiten, vroeg de groep hem of hij lid wilde worden.

In Hawkwind speelde Nik dwarsfluit en saxofoon en af en toe zong hij ook. Dat Nik niet de allerbeste muzikant was, maakte voor Hawkwind niets uit. Zijn podiumuitstraling was belangrijker. Nik viel op door zijn lengte en zijn hippieachtige uiterlijk met Catweazle-baard. Hawkwind speelde een nieuwe soort muziek, waarbij hardrock en psychedelische rock vermengd werden met sciencefictiongeluiden, die niet zelden het geluid van Nik Turner overstemden. Deze nieuwe stroming werd spacerock genoemd. De teksten gingen ook vaak over science fiction en optredens van de band waren ware schouwspelen. Er was een lichtshow waarbij onder meer ufo's werden geprojecteerd. Daarnaast werd gebruikgemaakt van vuurwerk, mimespelers en gebodypainte danseressen.

In de zomer van 1972 scoorde Hawkwind zijn eerste en enige grote hit in Engeland. Het nummer Silver Machine bereikte de derde plaats. In 1973 scoorde de groep na enkele optredens in ons land met dit nummer ook een hit in de Nederlandse Top 40. Hier bereikte Silver Machine de vijftiende plaats en was het de enige hit voor Hawkwind. Het nummer is bijzonder, omdat het de enige Top 40-hit is die wordt gezongen door Lemmy, de latere zanger van Motörhead. Die groep heeft ondanks zijn grote bekendheid nooit de Top 40 gehaald.

Na Silver Machine scoorde Hawkwind in eigen land nog wat kleine hitjes, maar de band was vooral succesvol als albumgroep. In november 1976, 3½ maand na de release van hun zesde studioalbum Astounding Sounds, Amazing Music werd Nik uit de groep gezet. Over de exacte reden van zijn ontslag spreken bronnen zich tegen, maar het zou over zijn gedrag op het podium gaan. In 1982 keerde hij terug bij de groep, maar 2½ jaar later zorgden persoonlijke en professionele spanning tussen Dave Brock en Nik ervoor dat hij de groep toch weer verliet. Ditmaal voorgoed. In de periode dat hij niet actief was bij Hawkind, richtte hij twee eigen groepen op: in 1977 Sphynx en in 1979 Inner City Unit. Ook na zijn definitieve vertrek uit Hawkwind was hij nog actief met verschillende muzikale projecten. Daarvan werd met name zijn groep Space Ritual, die hij in 2000 oprichtte, bekend.

(Foto: Jim Summaria / Wikimedia Commons / Nik Turner - Hawkwind - 1974 / CC BY-SA 3.0)