Ook deze jongens scoren weer dankzij Stranger Things

- Nieuws

 Musical Youth
Ook deze jongens scoren weer dankzij Stranger Things

Kate Bush is niet de enige jaren 80-artiest die profiteert van de populariteit van Stranger Things. Ook de groep Musical Youth staat opnieuw in de belangstelling en scoort weer een hit in de Britse hitlijst.

De jongens van Musical Youth stonden in november 1982 vier weken op nummer 1 in de Top 40 met het aanstekelijke reggaepopdeuntje Pass The Dutchie. Ook in Engeland voerde het jeugdige vijftal uit Birmingham drie weken de hitlijst aan. In navolging van Running Up That Hill keert Pass The Dutchie deze week terug in de Britse hitlijst. Wel wat minder indrukwekkend dan Kate Bush trouwens. Terwijl Running Up That Hill daar van 8 naar 2 stijgt, komt Pass The Dutchie bescheiden binnen op nummer 89.

Pass The Dutchie is twee keer in Stranger Things te horen, in aflevering 4 en 6. Het personage Argyle draait het nummer in zijn pizzabusje.

Hoewel Musical Youth in 1985 uit elkaar ging, hebben zanger Dennis Seaton en toetsenist Michael Grant als duo in 2001 de act nieuw leven ingeblazen. Dennis heeft aan het tijdschrift DancehallMag laten weten dat ze blij zijn dat hun nummer in Stranger Things is gebruikt. "In combinatie met het overlijden van twee leden van The Mighty Diamonds heeft het wel een bitterzoet gevoel", zegt hij erbij. The Mighty Diamonds schreven in 1981 de oorspronkelijk versie van Pass The Dutchie, die Pass The Kouchie heette. Hun zanger Donald "Tabby" Shaw werd op 29 maart op Jamaica doodgeschoten en twee dagen later overleed Fitzroy "Bunny" Simpson na een jarenlange strijd tegen diabetes. "Zij zijn reggaelegendes die we nooit meer zullen horen. Ons diepste medeleven gaat uit naar beide families."