Patti Smith heeft de grootste woordenschat

- Nieuws

 Patti Smith Group
Patti Smith heeft de grootste woordenschat

De website WordTips heeft een onderzoek gedaan naar de woordenschat van bekende artiesten. Patti Smith komt uit de bus als zangeres met de grootste woordenschat.

Voor haar onderzoek heeft WordTips alle zelfgeschreven songteksten van de 100 beste zangers aller tijden volgens een ranglijst van het muziektijdschrift Rolling Stone, en die van de 100 meest beluisterde artiesten op Spotify onderzocht. Deze artiesten werden onderverdeeld in de categorieën 'legends' en 'modern singers'. Vervolgens werd gekeken naar hoeveel verschillende unieke woorden per 1000 woorden elke artiest zong. Rappers werden buiten beschouwing gelaten. Uit de resultaten vielen enkele aardige conclusies te trekken.

Wat in onderstaande lijst direct opvalt, is dat de 'legends' een grotere woordenschat hebben dan de 'modern singers'. Bovendien valt op dat er veel vrouwen hoog genoteerd staan. Patti Smith springt er met haar 217 verschillende woorden per 1000 behoorlijk bovenuit. Zij wordt gevolgd door Joni Mitchell, Björk en Jim Morrison van The Doors. Op nummer 5 staat pas de eerste 'modern singer': Billie Eilish.

De slechtste scores worden gehaald door Trey Songz en Luther Vandross, die gemiddeld niet meer dan 66 verschillende woorden per 1000 zingen. WordTips heeft ook gekeken naar welke artiest de grootste woordenschat over zijn hele oeuvre heeft. Daaruit blijkt dat de Nobelprijs destijds niet onterecht aan Bob Dylan is uitgereikt. In al zijn liedjes gebruikte hij in totaal 12.285 verschillende woorden, maar omdat hij zoveel nummers heeft uitgebracht, komt zijn score per 1000 wat lager uit: 160.

De volledige resultaten en analyse van het onderzoek vind je op de site van WordTips.