Pierre Kartner (87) overleden

- Nieuws

 Vader Abraham Vader Abraham Show Orkest Corry Konings Hanny De Kermisklanten Mieke Dennie Christian Sieneke Jacques Herb Ben Cramer Gebroeders Brouwer De Makkers Wilma Boer Koekoek Dimitri Van Toren
Pierre Kartner (87) overleden

Dinsdagochtend 8 november is op 87-jarige leeftijd Pierre Kartner overleden. De zanger en liedjesschrijver die als Vader Abraham miljoenen platen over de hele wereld heeft verkocht, leefde de afgelopen twee jaar al volledig teruggetrokken. Hij trad niet meer op en verscheen niet meer in de publiciteit.

Petrus Antonius Laurentius Kartner (Pierre) Kartner werd op 11 april 1935 in Elst geboren. Op 8-jarige leeftijd deed hij al mee aan een songfestival van de AVRO-radio. Hij zong het liedje Ik Wou Dat Ik Een Krekel Was van Bobbejaan Schoepen en won de eerste prijs. Hij leerde al snel gitaar en contrabas spelen, maar ondanks zijn grote ambitie om muzikant te worden moest de jonge Pierre eerst een vak leren. Hij ging naar de banketbakkersschool. Na zijn banketbakkersopleiding moest Pierre in dienst, waar hij met zijn dienstmakkers Dimitri Van Toren en Jan Goedèl The Headlines vormde. Vervolgens veranderden ze de naam in de Lettersets en waren ze muzikaal een soort Nederlandstalige versie van Het Kingston Trio. Pierre schreef de teksten van de liedjes en bespeelde op bescheiden wijze de contrabas.

De landelijke doorbraak van Pierre als artiest was te danken aan Annie Reuver, die begin jaren 50 als zangeres bij het radio-orkest de Skymasters een grote hit had met Kijk Eens In De Poppetjes Van M’n Ogen. Reuver was, in de tijd dat Pierre haar belde voor een zelfgeschreven lied, producer bij Dureco. Het liedje Lord Wanhoop, over Lily Marleen, kwam als zijn allereerste single op de markt. Pierre kon hierna als plugger-promotieman bij Dureco in dienst komen. Af en toe produceerde hij opnamen mee en nam zelf ook wat op. Zoals het lied Gebeurtenissen met de B-kant Huub Is De Drummer, dat hij schreef voor de drummer van The Dutch Swing College Band die hij bewonderde. De eerste hitsingle die Pierre produceerde was Hallo, Mijnheer Den Uil Je Onderbroek Is Vuil, een parodie op de titelsong van de Fabeltjeskrant en werd gezongen door drie KRO-medewerkers: Felix Huizinga, Gerard Hulshof en Jos Timmer. De titel op de hoes was een duidelijke hint naar de toenmalige PvdA leider Joop Den Uyl. Beide versies kwamen op 22 februari 1969 de Top 40 binnen. De Uilen-versie met Pierre als producer kwam tot nummer 21 in de Nederlandse Top 40 en stond drie weken genoteerd. De originele versie kwam tot nummer 19 en hield het zeven weken vol.

Met zijn ontdekker Annie De Reuver vormde Pierre vervolgens Duo X en scoorde hij drie Top 40-hits. In Gedachten Zie Ik ’t Kerkje Weer, uit november 1969, was zijn eerste hit als zanger en kwam tot nummer 23, gevolgd door Niemand Kan Ons Toch Scheiden en Kijk In M’n Ogen/Laat Mij Niet Alleen. Inmiddels was Pierre geen plugger-promotieman meer bij Dureco, maar producer van o.a. de Kermisklanten en ontdekte hij een van de grootste Nederlandstalige Top 40 artiesten Corry Konings.

Met Huilen is Voor Jou Te Laat schreef hij voor Corry & De Rekels Top 40 geschiedenis: de langst genoteerde hitsingle allertijden, met een record van 41 weken dat in 2014 werd verbroken door Happy van Pharrell Williams. Pierre werd ook de man achter het succes van artiesten als Hanny, Jacques Herb, de eerder genoemde Kermisklanten, De Makkers, Mieke en vele anderen. Hij hertaalde voor Ben Cramer een Frans liedje dat als De Clown een evergreen werd. Inmiddels was hij met zijn creatie als Vader Abraham een ware Top 40 artiest.

Pierre stond als Vader Abraham 43 keer in de Nederlandse Top 40, waarvan driemaal op de felbegeerde eerste plaats: Zou Het Erg Zijn Lieve Opa (met Wilma), Den Uyl Is Den Olie (de carnavalskraker met Boer Koekoek) en ’t Smurfenlied dat maar liefst 7 weken op nummer 1 stond en wereldwijd zijn grootste verkoopsucces werd, met meer dan 25 miljoen platen. In ons land alleen al 400.000 singles. Met In 't Kleine Café Aan De Haven (in het buitenland bekend als The Red Rose Café) schreef hij een internationale evergreen die talloze malen werd gecoverd. Van Mireille Mathieu tot DJ Otzi. Ook schreef hij de Eurovisie Songfestival inzendingen van 1973 en 2010: De Oude Muzikant met Ben Cramer als deelnemer en Ik Ben Verliefd (Sha-La-Lie) met Sieneke.

Pierre Kartner omschreef zichzelf in een interview als "een man van een doorgebakken kotelet, met frites en doperwtjes, een gewone man, voor het gewone publiek”. De doodsoorzaak werd door de familie niet bekendgemaakt. Pierre Kartner is vrijdag in zijn woonplaats begraven. Hij laat een enorme schat aan liedjes achter.