Radiostations eren Peter R. de Vries met A Whiter Shade Of Pale

- Nieuws

 Procol Harum
Radiostations eren Peter R. de Vries met A Whiter Shade Of Pale

Morgenvroeg vindt de uitvaart van Peter R. de Vries plaats. Om 11:00 uur zal de Nederlandse radio hem eren door het draaien van zijn lievelingslied.

Vandaag neemt het Nederlandse publiek massaal afscheid van Peter R. de Vries. Morgen vindt de uitvaart voor zijn familie en vrienden in besloten kring plaats. Veel Nederlandse radiostations hebben afgesproken om morgenvroeg om 11:00 uur tegelijkertijd het nummer A Whiter Shade Of Pale van Procol Harum te draaien. Dit was het lievelingslied van de vermoorde misdaadjournalist.

A Whiter Shade Of Pale werd geschreven door Gary Brooker, Keith Reid en Matthew Fisher. Het nummer valt vooral op door zijn mysterieuze songtekst en de orgelsolo, die is gebaseerd op Air van Johann Sebastian Bach. Het nummer kwam in 1967 op nummer 1 binnen in de Nederlandse Top 40, iets wat op dat moment alleen The Beatles nog gepresteerd hadden. Wat het extra bijzonder maakt, is dat A Whiter Shade Of Pale de debuutsingle van de Britse groep was.

In 1972 steeg A Whiter Shade Of Pale voor de tweede keer naar de eerste plaats in de Top 40. Dat kwam door een heruitgave van het nummer op maxi-single. Het was de eerste keer dat een liedje terugkeerde naar de nummer 1-positie. In totaal stond A Whiter Shade Of Pale 8 weken op de eerste plaats, 5 weken in 1967 en 3 weken in 1972. In 1984 kwam het nummer nog eens in de Top 40 binnen, maar toen in een reggae-pop-versie van de Britse zangeres O'Chi Brown. Die kwam niet verder dan de 29e plaats.