Simple Minds-bassist John Giblin (71) overleden

- Nieuws

 Simple Minds
Simple Minds-bassist John Giblin (71) overleden

Afgelopen zondag is de Schotse muzikant John Giblin overleden. Eind jaren 80 scoorde hij als bassist van Simple Minds verschillende Top 40-hits, waaronder de top 3-hits Alive & Kicking en Belfast Child. Als sessiemuzikant werkte hij ook samen met onder meer Kate Bush en Phil Collins. In die hoedanigheid was hij als bassist te horen op de nummer 1-hits In The Air Tonight en You Can't Hurry Love. John overleed na een ziekte in de Engelse stad Cheltenham. Hij was 71 jaar.

Het verdrietige nieuws werd maandag bekendgemaakt op de Facebookpagina van de groep Osibisa, waarmee John niet lang geleden heeft samengewerkt. Het nieuws werd ook gedeeld door Kate Bush. "Iedereen hield van John," schrijft zij op haar website. "Hij was echt een mooi mens in elke betekenis van het woord. Iedereen wilde met hem samenwerken, omdat hij zo'n groot talent was en iedereen wilde zijn vriend zijn, omdat hij zo'n prachtig persoon was. I hield zo veel van John. Hij was meer dan 40 jaar een van mijn dierbaarste en beste vrienden. [...] We zijn allemaal een geweldig mens verloren, een niet te evenaren muzikanten, en ik ben mijn speciale vriend kwijt. Mijn wereld zal nooit meer hetzelfde zijn zonder hem." Ook andere muzikanten met wie John heeft samengewerkt hebben hun verdriet via sociale media gedeeld.

John Giblin werd op 26 februari 1952 geboren in het Schotse stadje Bellshill en groeide op in een muzikaal gezin. Op jonge leeftijd leerde hij zelf muziek maken en als tiener speelde hij in verschillende bandjes. In de jaren 70 kwam hij via Manchester in Londen terecht waar hij veel sessiewerk deed. Eind jaren 70 werd hij lid van de latingroep Gonzalez en scoorde hij een hit in de Britse hitlijst met Haven't Stopped Dancing Yet. Zijn muzikaal talent bleef niet onopgemerkt en veel grote namen wilden met hem samenwerken, waaronder Peter Gabriel, Phil Collins en Kate Bush. Zijn fretloze bas is onder meer te horen op de Kate Bush-hit Babooshka uit 1980 en later was hij ook te horen op de nummer 1-hits In The Air Tonight en You Can't Hurry Love van Phil Collins. Met hem had John samen in de fusionband Brand X gespeeld.

In 1985 werd hij lid van de Schotse band Simple Minds. Daar verving hij Derek Forbes, die uit de groep was gezet. Zijn eerste optreden met de band was op Live Aid. Hij speelde mee op de albums Once Upon A Time (1985) en Street Fighting Years (1989). Daardoor was hij op verschillende hits van de groep te horen, zoals Alive & Kicking, Sanctify Yourself, Belfast Child en This Is Your Land. In 1985 en 1986 ging hij ook met de groep op wereldtournee. Deze Once Upon A Time World Tour leverde in 1987 het livealbum Live In The City Of Light op. Naast zijn werk bij Simple Minds bleef hij actief als sessiemuzikant en was hij bijvoorbeeld te horen op de top 10-hit The Lady In Red van Chris De Burgh.

Tijdens de opnames van het album Street Fighting Years verliet John Giblin de groep. Zanger Jim Kerr zei hier later over dan het niet echt boterde tussen John en hun producer Trevor Horn. Jim dacht ook dat het leeftijdsverschil tussen John en de rest van de groep (John was zeven jaar ouder) kan hebben meegespeeld, waardoor hij niet echt binnen de groep paste. De baspartijen voor Street Fighting Years die na Johns vertrek nog niet waren opgenomen, werden ingespeeld door sessiemuzikant Stephen Lipson. In tegenstelling tot zijn voorganger Derek Forbes zou John na zijn vertrek nooit meer terugkeren in de Simple Minds.

In de jaren 90 en daarna heeft John nog jarenlang gewerkt als sessiemuzikant. Hij speelde onder meer op albums van Eros Ramazzotti, Fish en Alan Parsons.