Vengaboys willen naar het Songfestival

- Nieuws

 Vengaboys
Vengaboys willen naar het Songfestival

De Vengaboys hebben in de Britse krant Metro aangeboden om het Verenigd Koninkrijk te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival.

Gaan we de Vengaboys in 2022 op het Eurovisiepodium zien? Als het aan Vengaboys-matroos Robin Pors ligt wel. In een gesprek met Metro over de 0 punten van James Newman op het songfestival van dit jaar zei hij: "Ik schaamde me zo, want het VK was echt goed. Het liedje was leuk, de zanger was leuk, maar zij hadden zoiets van: 'Zal wel, nul punten'. Hoe is dat nou mogelijk? Volgend jaar gaan wij het doen. Wij houden van het Verenigd Koninkrijk."

Het is in het verleden een paar keer eerder voorgekomen dat een Nederlandse artiest een ander land vertegenwoordigde op het Eurovisiesongfestival. Zo deed vorig jaar de Utrechtse Stefania Liberakakis nog mee namens Griekenland. De eerste Nederland die voor een ander land uitkwam, was David Alexandre Winter. Die wist voor Luxemburg in 1970 echter geen enkel punt in de wacht te slepen. Andere voorbeelden zijn Stella Maessen van The Hearts Of Soul, die in 1982 als vierde eindigde namens België en Medisch Centrum West-actrice Annemieke Verdoorn. Zij stond in 1985 onder de naam Margo als onderdeel van een internationaal gezelschap namens Luxemburg op het podium, zonder veel succes overigens.

Of de Britse selectiecommissie zal ingaan op het aanbod van de Vengaboys is nog maar de vraag. Het land heeft nog maar drie keer een buitenlandse artiest afgevaardigd. Olivia Newton-John (1974) en Gina G (1996) groeiden allebei op in Australië, terwijl Katrina Leskanich van Katrina and The Waves afkomstig is uit de Verenigde Staten. Zij bezorgden het Verenigd Koninkrijk wel allemaal een top 10-notering en Katrina and The Waves sleepte in 1997 zelfs de laatste Britse overwinning binnen. Gezien de matige resultaten van de afgelopen tien jaar is het misschien niet eens zo'n gek idee om over de landsgrenzen heen te kijken.

Met welk liedje moeten de Vengaboys dan naar Italië afreizen? In ieder geval niet met hun nieuwe single. Hun liedje 1999 (I Wanna Go Back) is weliswaar gepubliceerd na 1 september 2021 (een voorwaarde voor deelname aan het Eurovisiesongfestival van 2022), maar het is cover. De oorspronkelijke versie van Charli XCX & Troye Sivan stond in de herfst van 2018 zeven weken in de Tipparade. Check de uitvoering van de Vengaboys hieronder.