'Voldoelde bewijs' om Shakira te vervolgen

- Nieuws

 Shakira
'Voldoelde bewijs' om Shakira te vervolgen

Een Spaanse rechter heeft geoordeeld dat het Openbaar Ministerie van Spanje Shakira mag vervolgen wegens belastingontduiking.

Sinds de Colombiaanse zangeres een relatie heeft met de Spaanse voetballer Gerard Piqué, verblijft ze een groot deel van haar tijd in Barcelona. Sinds 2015 woont ze er officieel. Omdat ze daar woont, moet ze in Spanje belasting betalen. Shakira wordt ervan beschuldigd dat ze in de periode 2012-2014 voor 14,5 miljoen euro aan belasting ontdoken heeft, terwijl ze toen ook al in Spanje woonde. Shakira beweert echter dat ze in deze periode officieel op de Bahama's woonde. Die eilandengroep staat bekend als belastingparadijs. De Spaanse belastingdienst heeft eerst geprobeerd tot een schikking te komen met de zangeres. Toen dat niet lukte, stapte die drie jaar geleden naar de rechter.

De Spaanse rechter Marco Jesús Juberías heeft onderzocht of Shakira vervolgd mag worden voor belastingontduiking. Hij heeft geoordeeld dat er inderdaad 'voldoende bewijs' is, omdat zij in de bewuste periode wel degelijk in Spanje woonde. Dat betekent nog niet per se dat Shakira schuldig is, maar wel dat er nu een rechtszaak tegen haar gestart mag worden. Shakira heeft nog wel de kans om een schikking met het Spaanse Openbaar Ministerie te treffen. Als Shakira schuldig wordt bevonden, dan hangt haar wellicht een gevangenisstraf boven het hoofd.