Coverafbeelding Normaal - Gas D'r Bi-j
  • Statistieken
  •   4 weken
  •   32 piekpositie
  •   25 punten
  •   1994

Artiestinformatie

Land   Nederland

De groep Normaal uit de Achterhoek heeft met 46 hitnoteringen in de Top 40 gestaan. Ondanks al deze hits heeft de groep nooit de 1e plaats in de Top 40 bereikt. De grootste hit van de groep was hun 1e Top 40-notering Oerend Hard uit 1977.

Normaal is een Nederlandse rockgroep die als de grondlegger van de boerenrock wordt gezien. De groep werd begin 1974 door Bennie Jolink (Buizen Beernd) en Jan Manschot (Brekken Jan Schampschot) opgericht. Het eerste grote optreden was tijdens het Lochem Popfestival (De Popmeeting, 1975), dat traditioneel op Hemelvaartsdag gehouden werd.

De eerste singles bij platenmaatschappij Phonogram werden geen succes en in 1977 stapte de groep over naar platenlabel Killroy, onderdeel van Telstar (van platenbaas Johnny Hoes). De groep brak in 1977 door met de hit Oerend Hard. Het zingen in het lokale dialect (het Achterhoeks) werd het handelsmerk van de groep. Hun fans noemen zichzelf 'anhangers' of 'høkers'. Drank, dames, motorcrossen, feestvieren of in Normaal-spraak: 'høken', maar ook de Achterhoekse mentaliteit en het boerenbestaan zijn thema's die in de teksten naar voren komen. Ook het rijden op motoren is een belangrijk tijdverdrijf. Verschillende leden uit de band hebben ernstige motorongelukken overleefd. De groep heeft diverse personele wisselingen ondergaan, maar Bennie Jolink was altijd de vaste waarde van de groep.


Op 19 december 2015 gaf Normaal een afscheidsconcert in stadion GelreDome. Na het einde in 2015 zijn er diverse reünie-optredens geweest. Daarnaast hebben Normaal-leden collectief en afzonderlijk meegewerkt aan verschillende projecten.
De groep treedt nog steeds incidenteel op.

Een boerenactie om het nummer De Boer Dat Is De Keerl hoog in de Top 2000 van NPO Radio 2 te krijgen, is een succes geworden. Het nummer bereikte eind december 2019 de 9e plek in deze lijst. Nog nooit kwam een nummer van Normaal hoger.


Songtekst

't dut goed dat jullie weer veur mien stoan
't is weer tied um an 't høken te goan
oerend hard en as 't kan een betjen meer
gas d'r bi-j de tent mot op en neer

een goed begin is nog steeds 't halve werk
met mekaare stoat wi-j altied sterk
wi-j goat d'r veur wi-j spant de rugge krom
gas d'r bi-j mot insloan as 'n bom

gas d'r bi-j dan kump e wel op 't ende
gas d'r bi-j dan wil e wel umhoog
gas d'r bi-j weg uut de ellende
gas d'r bi-j !

Willem:
de roadies hebt 't prima veurbereid
de veldtocht in met ni-je woapens veur de strijd
wi-j hebt dit joar een splinterni-j verhaal
gas d'r bi-j brult de hele zaal

Jan:
ik vin 't dondersmooi dat ik met mag ketsen
met blues en rock roll en di-jen kletsen
ruig daldeejen en, oeh, wi-j dondert deur
gas d'r bi-j zegt Pattu de chauffeur

Songinformatie

ArtiestNormaal
Lengte 04:13
Platenlabel Mercury


Positieverloop