13 videoclips voor Halloween

- Overig

 The Crazy World Of Arthur Brown Hot Blood Michael Jackson Rockwell Nirvana ((USA)) The Prodigy Backstreet Boys Rammstein Metallica P!nk Billie Eilish Kate Bush
13 videoclips voor Halloween

Vanavond is het Halloween. Tijd om eens wat griezelige videoclips uit het verleden op te diepen.

The Crazy World Of Arthur Brown - Fire

Voordat bekende shockrockers als Ozzy Osbourne en Alice Cooper hun eerste hits scoorden, had je al Arthur Brown. Op Halloween 1968 stond de 'God of hell fire' met zijn enige hit Fire voor de laatste week in de Top 40.

Hot Blood - Soul Dracula

Dit kwamen we onder een diepe laag stof tegen in het Toppoparchief. Een top 10-hit uit 1977, maar tegenwoordig hoor je hem niet zo vaak meer. De markt voor horrordisco is ook niet meer zo groot de laatste tijd.

Michael Jackson - Thriller

Deze klassieker mag natuurlijk niet ontbreken. Deze meest legendarische horrorvideoclip uit de muziekgeschiedenis is met 14 minuten een korte film op zich. In 1999 werd deze video door BNN uitgeroepen tot clip van de eeuw.

Rockwell - Somebody's Watching Me

Rockwell had in zijn enige Top 40-hit altijd het gevoel dat iemand hem begluurde. Dat gegeven leverde ook een aardig griezelige videoclip op. En als je in je achtertuin een grafsteen met je eigen naam erop tegenkomt, heb je ook reden om je zorgen te maken.

Nirvana - Heart-Shaped Box

Bestaat er een goede Nederlandse vertaling voor 'disturbing'? Wie op zoek in naar enge en bevreemdende videoclips vindt in de vroege jaren 90 een goudmijn. Black Hole Sun van Soundgarden had zeker niet misstaan in dit lijstje, maar wij zijn gegaan voor Heart-Shaped Box van Nirvana, inclusief gekruisigde kerstman.

The Prodigy - Breathe

In dezelfde categorie van Breathe van The Prodigy. De verschijning van Keith Flint op zich was misschien al voldoende om deze clip in dit lijstje te zetten, maar het  vieze huis met enge beestjes, een krokodil een een omhoog vallende schoen geven je pas echt de rillingen. Breathe won in 1997 de MTV Video Music Awards voor beste video.

Backstreet Boys - Everybody (Backstreet's Back)

Voor de eerste single van hun tweede album kozen de heren van de Backstreet Boys ook voor een horrorthema. Zij hadden zich duidelijk laten inspireren door de clip van Thriller van Michael Jackson. Beter goed gejat dan slecht bedacht, want de clip won in 1998 een MTV Video Music Award.

Michael Jackson - Ghosts

In de zomer van 1997 werd er flink gegriezeld, want toen de Backstreet Boys met bovenstaand nummer in de Top 40 kwamen, stond Michael Jackson zelf ook alweer in de Top 40. De video van Ghosts duurde bijna 40 minuten, maar hieronder zie je de ingekorte versie.

Rammstein - Mein Teil

Rammstein heeft ook al verschillende griezelige videoclips afgeleverd. Mein Teil is daar een mooi voorbeeld van. Zeker als je beseft dat het verhaal van Mein Teil is gebaseerd op een waargebeurd geval van kannibalisme. Op de Duitse MTV mocht deze video niet voor elf uur 's avonds worden vertoond.

Metallica - All Nightare Long

Metallica heeft ook heel wat creepy video's op zijn kerfstok. Denk maar aan Enter Sandman en Until It Sleeps. Voor dit lijstje kozen we echter voor de laatste Top 40-hit van de groep: All Nighmare Long. Deze video is gebaseerd op de Grote Siberische Explosie van 1908, die in de wereld van Metallica tot een zombieapocalyps heeft geleid.

P!nk - Please Don't Leave

Deze video is duidelijk geïnspireerd op de verfilmingen van Stephen King-boeken. De eerste helft van de clip doet denken aan de horrorfilm Misery en als P!nk met een bijl een deur inslaat, dan is de link met Jack Nicholson in The Shining snel gelegd.

Billie Eilish - Bury A Friends

De videoclip van Billie Eilish' eerste Top 40-hit When The Party's Over, waarin zij een glas zwarte vloeistof opdronk en die vervolgens uithuilde, was al behoorlijk eng. De clip van de opvolger Bury A Friend deed daar niet voor onder.

Kate Bush - De Efteling Special

We sluiten af met het een hele televisiespecial. Het is misschien geen officiële videoclip, maar deze is te mooi om te laten liggen. In mei 1978 werd in de Efteling de attractie Het Spookslot geopend. Ter promotie werd de juist doorgebroken zangeres Kate Bush naar het park gehaald om daar enkele nummers van haar debuutalbum te zingen, waaronder Wuthering Heights. De grafzerk met de naam van de zangeres is nog steeds te bewonderen in de Efteling.