25 jaar geleden begon TMF

- Overig

Fabienne

Het is 25 jaar geleden dat TMF voor het eerst op de televisie verscheen. Het kanaal groeide uit tot dé jongerenzender van Nederland in de jaren 90 en aan het begin van de zero's. Daarna daalden de kijkcijfers en was het gedaan. We nemen je mee terug in de tijd.

De Top 40 was jarenlang één van de belangrijkste programma's op TMF. Tim Immers, Bart Ettekoven en Jeroen Nieuwenhuize presenteerden de clips bij de lijst eerst op RTL 5 en SBS 6, maar de belangrijkste hitlijst van Nederland hoorde natuurlijk thuis op dé muziekzender van het land. Erik de Zwart, die op Radio 538 de presentatie voor zijn rekening nam, tekende ook voor de televisieversie.

Een nieuwe wind
Het succes van TMF was groot. Groter dan dat van MTV en dat stak. Dus besloot het bedrijf om TMF over te nemen. Alle gepresenteerde programma's verdwenen daarna naar MTV. TMF werd een non-stopzender. Ook de Top 40 verhuisde mee, maar wel met een 'nieuwe' presentator. Erik de Zwart vertrok naar Talpa om Radio Noordzee op poten te zetten, waardoor de presentatie van de lijst weer in handen kwam van Jeroen Nieuwenhuize. Een jaar na de beslissing om geen programma's meer op TMF uit te zenden, werd die maatregel weer teruggedraaid. De Top 40 keerde weer terug naar The Music Factory. Bij afwezigheid van Jeroen Nieuwenhuize werden artiesten uitgenodigd om de uitzending te presenteren. Ali B, die dan net is doorgebroken, moest duidelijk wennen aan die rol.

Einde Top 40 op TMF
In 2007 besloot TMF te stoppen met de gepresenteerde versie van de Top 40. Veel artiesten brachten toen geen clip meer uit, waardoor er minder was om uit te zenden. Daarnaast gebeurde het ook nog weleens dat de nummer 1 geen clip had. De non-stopversie bleef wel bestaan, om rond 2009 plaats te maken voor een eigen hitlijst. 

TMF: de jongerenzender
TMF werd in 1995 opgericht door Top 40-legende Lex Harding en platenlabel Arcade. De zender groeide vooral dankzij de frisse gezichten van onder anderen Sylvana Simons, Tooske Breugem, Fabienne de Vries en Bridget Maasland en later door Miljuschka Witzenhausen, Renate Verbaan en Valerio Zeno. Ook verschillende Radio 538-dj's presenteerden er, zoals Michael Pylarczyk, Ruud de Wild en Wessel van Diepen. Programma's als Toute Fabienne, de Dag Top 5, Play en Summerbase waren op de schoolpleinen het gesprek van de dag. We zetten wat beelden voor je op een rij. De eerste videoclip die bij TMF werd uitgezonden? Too Much Love Will Kill You van Brian May!

TMF Awards (1995 / 1996)
De uitreiking van de TMF Awards begon klein in de kantine van de zender, maar zou uitgroeien tot een enorme show met grote artiesten als Destiny's Child en de Black Eyed Peas.

Backstreet Boys bij TMF (1996)
TMF kreeg ook de grootste artiesten op bezoek. In 1996 waren de Backstreet Boys langsgekomen en dan kan een stukje a capella niet ontbreken...

Toute Fabienne
Fabienne werd de natte droom van heel wat jongens en preseteerde het populaire middagmagazine Toute Fabienne. 

Factory Year Facts (1999)
De laatste nieuwtjes over artiesten checkte je bij TMF in de Factory Facts. In 1999 maakte Jeroen Nieuwenhuize een speciale editie van het de rubriek, met een jaaroverzicht. 

Een klas bij de Top 40 (1998)
Een bijzondere editie van de Top 40 in 1998. Een vwo-klas van de Nijmeegse Scholengemeenschap Groenewoud mag bij de uitzending aanwezig zijn. 

Johnny de Mol en zijn handpop (2001)
Ook Johnny de Mol presenteerde op TMF en hij had op een bepaald moment een wel heel bijzondere sidekick.

Robbie Williams op de TMF Awards (2003)
De uitreiking van de TMF Awards in 2003 kent vele hoogtepunten, maar het is Robbie Williams die op het toppunt van zijn roem de show steelt.

TMF Summerbase (2004)
Zet wat jongeren bij elkaar in een vakantiehuis in Spanje en je krijgt hitsige beelden. Met een jonge Dennis Storm.

Marco Borsato en Jamie Cullum gaan los tijdens de TMF Awards (2005)
Marco Borsato is in 2005 één van de presentatoren van de TMF Awards en mag de show in Ahoy ook openen. Dat doet hij met Jamie Cullum op onnavolgbare wijze. Het nummer Dromer wordt Dreamer.

Tokio Hotel bij Reaction (2007)
De Duitse band Tokio Hotel is in 2007 erg populair onder jongeren. De mannen schuiven aan bij Valerio Zeno en Nikki Plessen voor een exclusief interview in het afterschoolprogramma Reaction.

Foto: YouTube