Nieuws
Overig

Bewerkingen van liedjes uit kinderseries in de Top 40

Bewerkingen van liedjes uit kinderseries in de Top 40
Hakkûhbar  KK Travels  T.U.T.F.  The B-52's  De Uilen  Mart Hoogkamer  Gabber Piet  Nakatomi 

Mart Hoogkamer is de Top 40 binnengekomen met zijn nieuwste single In Spanje. Dit liedje is een cover van De Spaanse Zon, dat Bassie & Adriaan in 1978 zongen in hun serie Het Geheim Van De Sleutel. Wij gingen eens op zoek in ons Top 40-archief naar andere bewerkingen van liedjes uit kinderseries.

Door de jaren heen hebben verschillende liedjes uit kinderseries de Top 40 gehaald. Denk maar aan klassiekers als Oebele, De Fabeltjeskrant, Pippi Langkous, De Grote Mijnheer Kaktus Show, maar ook modernere kinderseries als De Teletubbies, De Club Van Sinterklaas en Het Huis Anubis. Welke hits daarbij hoorden, vind je in deze top 4'tjes over kinderhelden uit de jaren 60 en 70, 80 en 90 en 00 en 10.

In dit artikel slaan we echter een andere weg in. Welke artiesten gebruikten liedjes uit kinderseries voor een cover, parodie of een remix? Daarvan vind je hieronder zeven voorbeelden uit het rijke en gevarieerde Top 40-archief.

1. Hakkûhbar - Gabbertje

Het meest legendarische kinderprogramma van de jaren 60 is ongetwijfeld Swiebertje. Tussen 1961 en 1975 zijn er veertien seizoenen van deze serie gemaakt. Eind 1963 verscheen het titellied van Swiebertje op single en als de Top 40 toen al bestaan had, zou het waarschijnlijk wel een hitje zijn geworden. Ruim 30 jaar later kwam Bob Fosko van De Raggende Manne op het idee om iets met dit liedje te gaan doen. Dit idee resulteerde in Gabbertje, een parodie op de gabbercultuur, die midden jaren 90 de hitparade was binnengedenderd. Samen met lichttechnicus Bart Vleming en producers Ad de Feyter en Ewart van der Horst maakte Bob Fosko een gabberversie van Swiebertje, die werd uitgebracht onder de naam Hakkûhbar. Gabbertje stond in december 1996 drie weken lang op nummer 1 in de Top 40.

2. Gabber Piet - Hakke En Zage

In de luwte van Hakkûhbar doken de acts Gabber Piet, De Mosselman en Gabber Wijffie op. Die scoorden rond de jaarwisseling van 1997 allemaal een hit met een kinderliedje dat op een gabberbeat was gezet. Van die drie acts baseerde Gabber Piet zich net als Hakkûhbar op de herkenningsmelodie van een bekend kinderprogramma. Dat was Peppi En Kokki. Van dit kinderprogramma zijn tussen 1972 en 1978 meer dan 80 afleveringen gemaakt. In de versie van Gabber Piet werd dat Hakke & Zage. Gabber Piet maakte door zijn medewerking aan dit project een inschattingsfout. In tegenstelling tot Hakkûhbar was hij zelf afkomstig uit de scene. Hij was werkzaam bij hardcoreplatenmaatschappij ID&T en presenteerde een gabberprogramma op TMF. Ondanks dat hij op de achterkant van de singlehoes benadrukte dat het om een gimmick ging, werd hij door het wereldje gezien als een sell-out en raakte hij zelfs zijn baan bij ID&T kwijt. Eén troost: Hakke & Zage werd wel een grote Top 40-hit. Begin 1997 haalde Gabber Piet de tweede plaats.

3. The B.C. 52's - (Meet) The Flintstones

Een van de populairste tekenfilmseries uit de jaren 60 is The Flintstones. Tussen 1960 en 1966 zijn er zes seizoenen met in totaal 166 afleveringen van deze serie gemaakt. Vanaf 1962 was de serie ook op de Nederlandse televisie te zien. Aanvankelijk werd de animatiesitcom, die zich situeert in het stenen tijdperk, gepresenteerd als een tekenfilm voor volwassenen, maar in latere jaren werd de serie 's ochtends vroeg herhaald tussen andere kinderprogramma's. In 1994 werd de tekenfilmserie bewerkt tot een speelfilm met John Goodman in de hoofdrol als Fred Flintstone. In deze film zit een optreden van de Amerikaanse band The B-52's, die nu The B.C. 52's heetten. B.C. is de Engelse afkorting voor Before Christ en wordt gebruikt om een jaartal voor het jaar 0 aan te duiden; een woordgrapje dus. Ter promotie van de film brachten The B.C. 52's het titellied van de tekenfilmserie (Meet) The Flintstones op single uit. Het nummer bereikte de vierde plaats in de Top 40 en werd daarmee veruit de grootste hit voor de groep.  

4. Nakatomi - Sing

Voordat Dennis van den Driesschen en Wessel van Diepen als Danski & Delmundo wereldwijd succes boekten met de Vengaboys, zaten ze achter het happyhardcoreproject Nakatomi. In de lente van 1996 scoorde deze act een nummer 2-hit met Children Of The Night en eind dat jaar haalde de opvolger Sing de Top 40. De zangeres op dit nummer was een anonieme vocaliste, die op de single vermeld stond als Karen Carpenter Jr. Dat is een verwijzing naar de zangeres van de Carpenters, die in 1973 een Amerikaanse top 3-hit gescoord hadden met dit nummer. De oorsprong van dit liedje is echter nog iets ouder. Het is namelijk afkomstig uit Sesame Street, de educatieve kinderserie die in ons land bekend is onder de naam Sesamstraat. Daar werd het voor het eerst gezongen als tweetalig liedje in de aflevering van 10 maart 1971 door Miguel en de vorige maand overleden Bob McGrath. Daarna werd het in nog heel veel afleveringen gezongen. Het door Sesame Streets huiscomponist Joe Raposo geschreven liedje dook ook op in de Nederlandse Sesamstraat. De Nederlandstalige versie is te vinden op de eerste langspeelplaat van Sesamstraat uit 1976 en heet Zing Een Lied.

5. KK Travels - Pipi Langhouse

In de eerste vijf maanden van 1972 zond de NOS achter elkaar de twee seizoenen van Pippi Langkous uit. De Zweedse serie komt oorspronkelijk uit 1969 en is later zo vaak herhaald dat verschillende generaties zijn opgegroeid met het supersterke meisje dat in Villa Kakelbont woont. In 1972 werd de originele herkenningsmelodie Hai! Pippi Langkous op single uitgebracht en haalde het zelfs de twaalfde plaats in de Top 40. Deze hit is voor chartvolgers erg bijzonder, omdat het met een speeltijd van 1 minuut de kortste hit uit de Top 40-geschiedenis is. In 1993 maakte de act KK Travels een houseversie van dit liedje, die als titel Pipp Langhouse kreeg. In dit nummer is het originele liedje gesampled en zijn de stemmen van Paula Majoor (de Nederlandstalige stemactrice die Pippi vertolkte) en het televisiekinderkoor van Henk van der Velde te horen. Het nummer werd geproduceerd door Peter Warnier en bereikte de 20e plaats in de Top 40.

6. De Uilen - Hallo, Mijnheer Den Uil Je Onderbroek Is Vuil

Een andere kinderserie waar meerdere generaties mee zijn opgegroeid, is De Fabeltjeskrant. De poppenserie werd uitgezonden tussen 1968 en 1974 uitgezonden, daarna nog eens van 1985 tot 1992 en in 2019 verschenen er nieuwe afleveringen van een digitaal geanimeerde versie van De Fabeltjeskrant. Rond carnaval 1969 bereikte het titellied Hallo Meneer De Uil, gezongen door Frans van Dusschoten als Meneer De Uil, de Top 40. Tegelijk met deze hit kwam ook een 'stoute' versie van het liedje binnen in de lijst. Dat was Hallo, Mijnheer Den Uil Je Onderbroek Is Vuil van De Uilen. De parodietekst was geschreven en gezongen door drie medewerkers van het KRO-radioprogramma Van Twaalf Tot Twee: Felix Huizinga, Gerard Hulshof en Jos Timmer. De productie was in handen van de jonge Pierre Kartner. Thijs Chanowski was niet blij met deze parodie en spande een kort geding aan tegen Dureco, de platenmaatschappij van De Uilen, wegens auteursrechtenschending en het schaden van het imago van De Fabeltjeskrant. Chanowski verloor het kort geding en het singletje van De Uilen hoefde niet uit de handel te worden genomen. In de Top 40 verloren De Uilen het van de originele versie. De echte Meneer De Uil haalde de 19e plaats, terwijl de 'stoute' versie op nummer 21 strandde.

7. T.U.T.F. - Naar Fabeltjesland

In 1993 vormde De Fabeltjeskrant opnieuw de inspiratie voor een Top 40-hit. In de week dat Pippi Langhouse van KK Travels (zie hierboven) uit de lijst viel, maakte T.U.T.F. zijn Top 40-debuut met de housetrack Naar Fabeltjesland. De naam T.U.T.F. stond voor Turn Up The Fabeltjeskrant en was een verwijzing naar de house-cd-reeks Turn Up The Bass, die begin jaren 90 enorm populair was. Naar Fabeltjesland - dat overigens niet verder kwam dan de 35e plaats - onderscheidde zich van Pippi Langhouse doordat niet alleen de herkenningsmelodie werd gebruikt, maar ook verschillende stemmetjes van de karakters uit De Fabeltjeskrant in het nummer gesampled waren. Zo horen we naast Meneer de Uil ook Truus de Mier, Lowieke de Vos, Zoef de Haas, Momfer de Mol, Bor de Wolf en Chico Lama voorbijkomen. T.U.T.F. was een project van Joeri Lodders en Vincent Hendriks. Die laatste bracht na Naar Fabeltjesland ook nog een single uit onder de naam Turn Up The Smurfen, gevolgd door een volledig album Turn Up The Kinderseries. Daarop vinden we ook houseversies terug van onder meer Beertje Colargol, Pipo De Clown en Calimero.

8. Mart Hoogkamer - In Spanje

We besluiten dit overzicht met de huidige Top 40-hit In Spanje van Mart Hoogkamer. Dit is een cover van De Spaanse Zon, een van de vele liedjes die Bassie & Adriaan ooit zongen tijdens hun spannende avonturen. Eind 1978 was dit nummer voor het eerst op de Nederlandse televisie te horen in de aflevering De Nieuwe Avonturen Van Bassie En Adriaan (later bekend geworden onder de naam: Het Geheim Van De Sleutel) waarin de twee hoofdrolspelers in hun auto op weg zijn naar de luchthaven. Een paar afleveringen later zingen ze het liedje nog een keer als ze aan het strand van Benidorm zijn. De Spaanse Zon was daarnaast te vinden op Olé, het tweede album van Bassie & Adriaan. De kinderhelden stonden zelf nooit in de Top 40, maar Bassie scoorde eind 1971 wel een hitje als coauteur van 'k Heb Niks Gezien van Sjakie Schram. Voor Mart Hoogkamer is In Spanje zijn derde Top 40-succes. Hij kreeg toestemming van Bassie & Adriaan om dit nummer te coveren en hij voegde zelfs een nieuw couplet aan het nummer toe. Als je goed oplet, is in de video ook verwijzing naar de legendarische clown en acrobaat te zien.

(02/02/2023)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dasha - Austin
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Dua Lipa - Training Season
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Frenna - Pretty Girls
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Rondé - Undecided
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Di-Rect - My Blood
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Hozier - Too Sweet
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Dua Lipa - Illusion
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Claude - Écoutez-Moi
Details La Fuente - Ratata
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)