De 10 grootste hits over boten

- Overig

 The Beach Boys The Beatles The Hues Corporation John Denver Gebroeders Ko Massada U96 Trio Hellenique Forrest Boney M.
De 10 grootste hits over boten

"Alle idioten, die zingen over boten," zong DJ Maarten in 2007. DJ Maarten zelf heeft nooit in de Top 40 gestaan, maar als we naar 57½ jaar Top 40-geschiedenis kijken, zien we heel wat hits die over boten gaan.

De heren van FMG hebben de boot niet gemist. Zij komen deze week op 28 binnen in de Top 40 met de track Boot. Om een plek in onderstaande top 10 te bemachtigen, moeten ze zeker nog vijf weken in de Lijst der Lijsten blijven staan. En een top 10-hit pakken is dan ook wel handig. Maar vooralsnog zijn dit de 10 grootste hits over boten:

1. Sloop John B - The Beach Boys

Twee keer heeft een nummer over een boot de eerste plaats gehaald in de Top 40. Toevallig allebei in 1966. De eerste van die twee was Sloop John B van The Beach Boys. Het liedje heeft een lange historie en is al meer dan honderd jaar oud. Bahamaanse krantenartikelen uit 1903 bewijzen dat (Hoist The) John B. Sails, zoals het lied destijds genoemd werd, toen al populair was onder de lokale bevolking. Er zijn ook sterke aanwijzingen dat er daadwerkelijk een boot heet bestaan met de naam Sloop John B. Deze zou zijn vernoemd naar zijn kapitein John Bethel en rond 1900 gezonken zijn.

2. Yellow Submine - The Beatles

De twee botenhit die in 1966 de eerste plaats bereikte, ging niet over een gewone boot, maar over een onderzeeboot. En dan een gele nog wel. We hebben het natuurlijk over Yellow Submarine van The Beatles. Het is de enige Top 40-hit van The Beatles die niet door John of Paul wordt gezongen. De stem die je hoort is namelijk van drummer Ringo Starr. Het psychedelische kinderliedje leidde in 1968 tot een heuse animatiefilm, waarin de Beatles in een gele onderzeeboot naar Pepperland varen om de Blues Meanies, een leger van muziek hatende wezens, te bekeren met liefde en muziek. Beelden uit die film zie in je de video hieronder.

3. Rock The Boat - The Hues Corporation

In 1974 werd er voor het eerst een liedje over een boot tot Alarmschijf verkozen. Die eer gaat naar Rock The Boat van The Hues Corporation. 'Rock the boat' betekent letterlijk 'met de boot schommelen'. De titel is echter beter bekend als uitdrukking en is vergelijkbaar met het Nederlandse 'de knuppel in het hoenderhok gooien'. Het betekent 'iets zeggen of doen waar mensen boos over kunnen worden'. Het discotrio The Hues Corporation voegde aan hun liedje ook een stuk van de letterlijke betekenis toe. In de songtekst vergelijken ze hun liefde namelijk met een schip op de oceaan, met een vracht vol liefde en toewijding.

4. Calypso - John Denver

Terwijl bij Sloop John B niet 100% zeker is of die boot echt heeft bestaan, is dat bij Calypso van John Denver wel het geval. De RV Calypso werd in de Tweede Wereldoorlog gebouwd en diende oorspronkelijk als mijnenveger voor de Britse marine. In de jaren 50 werd de Calypso echter bekend als het schip van Jacques Cousteau. John Denver was goede vriend van de beroemde onderwaterfilmer en bewonderde hem om zijn strijd het leven in de oceanen te beschermen. Calypso is een eerbetoon aan het werk van Cousteau en het behaalde eind 1975 de 2e plaats in de Top 40. Jacques Cousteau en John Denver overleden allebei in 1997. De Calypso ligt sinds 2016 in een Turkse scheepswerf in de buurt van Istanboel voor een grote restauratie.

5. Boten Anna - Gebroeders Ko

In 2006 bereikte het Zweedstalige Boten Anna van Basshunter de eerste plaats in de Top 40. Daarvan dachten heel wat mensen dat het over een boot ging, mede doordat Basshunter in de videoclip met een rode waterfiets door de grachten van Malmö voer. Het nummer ging in werkelijkheid over een IRC-bot die Anna heet. Deze Boten Anna gaat dus niet over een boot, maar de cover van de Gebroeders Ko wel. 'Haar naam is Anna en ze ligt hier in de sloot.' In september en oktober stonden beide uitvoeringen vijf weken lang samen in de top 10. En na pakjesavond kwam ook nog eens een nieuwe versie van de Gebroeders Ko de top 10 binnen: Sinterklaas Boot. Dit hit valt met een twaalfde plaats in dit overzicht net buiten de top 10. 'Alle idioten die zingen over boten' van DJ Maarten was een reactie op al deze gekte.

6. Arumbai - Massada

In september 1979 pakte de Nederlandse latinrockgroep Massada zijn enige Alarmschijf met Arumbai. Een rustig instrumentaal nummer dat op het eerste gehoor niets met boten te maken heeft. Maar schijnt bedriegt. Een arumbai is namelijk een soort boot die vroeger in de Molukken werd gebruikt. Het plaatje dat je helemaal boven aan dit artikel vind, is van een arumbai. In het Nederlands wordt ook de spelling 'orembaai' of het woord 'prauw' gebruikt voor dit soort boten. Arumbai verdient dus beslist een plekje in de deze top 10. Het nummer bereikte in oktober 1979 de tweede plaats in de Top 40, maar werd van de eerste plaats gehouden door A Brand New Day van The Wiz Stars.

7. Das Boot - U96

De Yellow Submarine van The Beatles in niet de enige onderzeeboot die in de Top 40 heeft gestaan. In 1992 maakte de Duitse eurodanceact U96 zijn Top 40-debuut met Das Boot. Het nummer is een technobewerking van het thema uit de Duitse oorlogsfilm Das Boot uit 1981. Die film ging over de bemanning van Duitse onderzeeboot die gek wordt van verveling. In de videoclip zijn beelden uit deze film te zien. U96 noemde zich naar het type onderzeeboot dat in deze film gebruikt werd. Das Boot bereikte in mei 1992 de vierde plaats in de Top 40 en is daarmee een van de eerste grote technohits in de lijst.

8. Varka Sta Gialo - Trio Hellenique

Voor de eerste botenhit in de Top 40 varen we naar Griekenland. Nou ja, eigenlijk kunnen we gewoon in Nederland blijven, want de leden van Trio Hellenique woonden in 1965 gewoon in ons land. Varka Sto Gialo werd net als hun monsterhit La Danse De Zorba gecomponeerd door de vorig jaar overleden Mikis Theodorakis. De tekst van Varka Sto Gialo lijkt wel een beetje op die van een kinderliedje. Elk couplet begint namelijk met het sommetje “Pende pende deka” (vijf plus vijf is tien), dat verder niets met het verhaaltje te maken heeft. Pas in het refrein komen we erachter wat dit liedje met boten te maken heeft. 'Varko sto gialo' is Grieks voor 'boot op zee' of 'boot aan de kust'. De volledige tekst van het bevreemdende refrein luidt: “Boot aan de kust / Boot aan de kust / Pot met een hyacint / En basilicum”

9. Rock The Boat - Forrest

In de Top 40 hebben vier hits gestaan met de titel Rock The Boat. Rock The Boat van Bob Sinclar feat. Pitbull, Dragonfly & Fatman Scoop was tot Boot van FMG de laatste botenhit die in de lijst heeft gestaan. En 20 jaar geleden scoorde Aaliyah nog een postume hit met Rock The Boat. De videoclip van deze hit is bijzonder, omdat die opnam op de Bahama's, kort voor haar tragische vliegtuigongeluk aldaar. Aaliyah staat in dit overzicht echter op de 11e plaats. Deze positie is echter gereserveerd voor een cover van bovenstaande hit van The Hues Corporation. Deze uitvoering van Rock The Boat werd overigens eveneens gebombardeerd tot Alarmschijf. De nieuwe versie werd gezongen door de Amerikaanse discozanger Forrest Thomas, die kort voor zijn doorbraak naar Nederland was verhuisd. Hij haalde in 1982 de vierde plaats met dit nummer. Een jaar later kwam hij met dit nummer even hoog in de Britse hitparade.

10. I See A Boat On The River - Boney M.

We besluiten deze top 10 met Boney M.I See A Boat On The River is lang niet hun bekendste nummer, maar het haalde in 1980 wel de top 10. Pas in 2021 haalde de Duitse discogroep opnieuw de top 10 dankzij een remix van Rasputin. Daarmee is Boney M. de enige groep uit de Top 40-geschiedenis die meer dan 40 jaar heeft moeten wachten op een nieuwe top 10-notering. I See A Boat On The River is een simpel liedje over een vrouw die wordt achtergelaten door haar geliefde die het ruime sop kiest om zijn droom na te jagen en vervolgens nooit meer terug te keren. Het nummer werd geschreven door Gilla, die eind jaren 70 met vijf hits in de Top 40 had gestaan, waaronder één duet met Bobby Farrell.