De 10 oudste Top 40-artiesten: deel 2 (de top 5)

- Overig

 Frank Sinatra John Lee Hooker Klazien Uit Zalk Tina Turner Tony Bennett
De 10 oudste Top 40-artiesten: deel 2 (de top 5)

Gisteren behandelden we de nummer 10 tot en met 6 van de top 10 van oudste Top 40-artiesten aller tijden. Vandaag gaan we verder met de top 5 en ontdekken we wie de alleroudste artiest is die ooit in de lijst heeft gestaan.

5. Frank Sinatra (75 jaar in 1991)

Frank Sinatra is de succesvolste artiest die pas na zijn 50e verjaardag zijn Top 40-debuut maakte. Dat deed hij in 1966 met Strangers In The Night, wat altijd zijn grootste Top 40-hit zou blijven. Bovendien is hij de oudste artiest die ooit een Alarmschijf op zijn naam schreef. Dat deed hij in het voorjaar van 1991 met Love And Marriage. Dat nummer had hij in 1955 al op 39-jarige leeftijd opgenomen, maar werd in 1991 een hit doordat het gebruikt werd als herkenningsmelodie van de populaire sitcom Married With Children. Toen dat nummer in de Top 40 stond, was Frank 75 jaar. Daarmee brak hij op dat moment het record van oudste Top 40-artiest aller tijden, dat ruim drie jaar in handen was geweest van De Zangeres Zonder Naam. Twee jaar later moest hij zijn titel echter al weer afstaan aan ...

4. John Lee Hooker (75 jaar in 1993)

John Lee Hooker stond een maand voor zijn 76e verjaardag in de Top 40, terwijl Frank Sinatra 'slechts' 75½ jaar ten tijde van zijn laatste week in de lijst. De titel ging daarom naar de legendarische blueszanger. Misschien zou John Lee Hooker zelfs wat hoger moet staan in dit lijstje. Bronnen over zijn exacte geboortejaar spreken elkaar namelijk tegen. Er bestaan aanwijzingen dat hij al in 1912 geboren zou zijn, maar zijn eigen website houdt het op 1917. Daar zijn wij dan ook maar van uitgegaan. John Lee Hooker scoorde zijn laatste hit met het nummer Gloria. Dit was een samenwerking met de schrijver van het nummer, Van Morrison, die hier in 1967 als zanger van Them al een dikke top 10-hit mee had gescoord. Ook John Lee Hooker heeft niet lang van de titel van oudste Top 40-artiest mogen genieten. Nog geen drie jaar later ging die namelijk naar ...

3. Klazien Uit Zalk (77 jaar in 1996)

Een van de opmerkelijkste personen die ooit in de Top 40 hebben gestaan, is wel Klaasje Rotstein-van den Brink. Zij werd eind jaren 80 plotseling een bekende Nederlanders dankzij haar rubriekje in het NCRV-middagprogramma Passage. Daarin vertelde ze onder de naam Klazien Uit Zalk wekelijks over allerlei kruiden en hoe je die kon aanwenden om van ziektes en kwaaltjes af te komen. Haar populariteit werd in korte tijd zo groot dat ze een eigen televisieprogramma kreeg en verschillende van haar natuurboeken in de boeken-top 10 belandden. Maar hoe komt een 77-jarig kruidenvrouwtje in de Top 40 terecht? Dat gebeurde in de lente van 1996 dankzij André Van Duin. In de André Van Duin Show van 24 februari 1996 had hij als zijn typetje Gerard van Bezij een bezoek gebracht aan Klazien in Zalk. Daar vertelde zij onder meer over een remedie voor ouderen om een stijve nek te voorkomen: "Jas aan, jas uit!". Van Duin rook direct een hit en dook dezelfde week nog met Klazien de studio in om een week later al het nummer samen te kunnen zingen in de volgende André Van Duin Show. Met een 34e plaats in de Top 40 werd Jas Aan, Jas Uit slechts een bescheiden Top 40-hit, maar Klazien Uit Zalk had wel het record van oudste Top 40-artiest te pakken en dat behield ze tot 2011.

2. Tina Turner (80 jaar in 2020)

Van de vijf artiesten uit dit artikel is Tina Turner de enige die nooit het record van oudste Top 40-artiest aller tijden in handen heeft gehad. Zij was met 80 jaar namelijk nog niet zo oud als de nummer 1 in deze lijst, die zijn record al in 2011 neerzette. Desondanks pakte zij wel de titel van oudste zangeres in de Top 40-geschiedenis. Dat deed ze afgelopen zomer dankzij de dancetrack What's Love Got To Do With It. In 1984 had de 44-jarige Tina al met de oorspronkelijk versie van het nummer de 15e plaats gehaald, maar 36 jaar later was die onder handen genomen door de Noorse producer Kygo. Die had kort daarvoor Whitney Houston al een postume hits bezorgd door een remix van haar nummer Higher Love. Tina Turner heeft via haar sociale media laten weten dat ze Kygo's remix 'amazing' vindt. De kans dat we Tina het nummer nog ooit live kunnen horen zingen, is overigens klein. In 2009 gaf ze haar laatste concert en ze heeft sindsdien niet meer opgetreden. Ze is evenmin in onderstaande videoclip te zien.

1. Tony Bennett (85 jaar in 2011)

De oudste artiest met een Top 40-hit is sinds 2011 de Amerikaanse crooner Tony Bennett. Hij was 85 jaar op het moment dat hij een hit scoorde met de jazzklassieker Body And Soul. Hoewel dit nummer in Nederland zijn eerste hit was, schreef hij in Amerika al 60 jaar eerder zijn eerste hit op zijn naam. Dat deed met het nummer Because Of You, waarmee hij destijds wekenlang op 1 stond. Sindsdien is hij altijd blijven zingen, totdat hij afgelopen maand zijn zangcarrière op 95-jarige leeftijd afsloot. Het nummer Body And Soul is een duet met Amy Winehouse, afkomstig van zijn duettenalbums Duets II. Voor Amy Winehouse was dit het laatste nummer dat ze ooit zou opnemen, want vier maanden nadat ze met Tony Bennett in de studio stond, overleed ze aan een overdosis alcohol. Op 18 september 2011, de dag dat ze 28 jaar zou zijn geworden, werd Body And Soul op single uitgebracht, waarna het een bescheiden Top 40-hit werd. Hoewel Tony is gestopt met zingen, komt er nog wel één album van hem uit. Volgende maand verschijnt Love For Sale, zijn tweede duettenalbum met Lady Gaga.