De 10 oudste zangeressen in de Top 40

- Overig

 Kate Bush Nina Simone Nancy Sinatra Candi Staton Raffaella Carra Liesbeth List Toto La Momposina De Zangeres Zonder Naam Klazien Uit Zalk Tina Turner
De 10 oudste zangeressen in de Top 40

Dankzij de re-entry van Running Up That Hill komt de 63-jarige Kate Bush in de top 10 van oudste zangeressen die ooit in de Top 40 heeft gestaan. Kun jij raden wie er op nummer 1 staat in dit overzicht?

10. Kate Bush (63 jaar in 2022)

Kate Bush heeft dankzij de re-entry van Running Up That Hill de tiende plek ingenomen in dit overzicht. De reden van de hernieuwde populariteit moge inmiddels bekend zijn. Onlangs verscheen het vierde seizoen van de Netflix-serie Stranger Things. In dit seizoen speelt Running Up That Hill een grote rol, omdat het het lievelingsliedje is van het personage Max Mayfield. Toen Kate in de zomer van 1985 voor het eerst met dit nummer in de Top 40 stond, was ze nog maar 27 jaar. Ten tijde van haar Top 40-debuut met Wuthering Heights in 1978 was ze zelfs nog maar 19. Daarmee is Kate de enige solo-artiest die als tiener én als 60+'er in de lijst heeft gestaan. Met haar notering verwijst Kate Bush haar overleden collega Rita Corita naar de elfde plaats in dit overzicht. Zij scoorde in 1979 op haar 61e een carnavalshit met Kant Aan M'n Broek. Net als Running Up That Hill nu werd dat liedje mede een hit dankzij een televisieserie.

9. Nina Simone (65 jaar in 1998)

Nina Simone vierde haar hoogtijdagen in de jaren 60. Toen scoorde ze drie Top 40-hits, waaronder de nummer 1-hit Ain't Go No-I Got Life. Jaren later scoorde ze ook nog twee hits, maar daar heeft ze zelf niets voor hoeven doen. In 1987 haalde de 54-jarige Miss Simone de eerste plaats met My Baby Just Cares For Me, een liedje dat gebruikt werd in een televisiereclame voor Chanel No. 5. Dankzij die notering droeg ze 10 jaar lang het record van de oudste zangeres die op nummer 1 had gestaan. Pas in 1997 werd dit record overgenomen door de 55-jarige Barbra Streisand. Een maand na het verlies van het record scoorde de inmiddels 65-jarige Nina Simone haar laatste Top 40-hit. Net als in 1968 deed ze dit met Ain't Got No - I Got Life, maar het betrof wel een andere, rustigere versie van het nummer. Ook deze keer had zij haar hit aan een televisiereclame te danken. Het nummer werd gebruikt in de Durf Te Leven-campagne van verzekeraar AMEV.

8. Nancy Sinatra (65 jaar in 2005)

Net als Nina Simone behaalde Nancy Sinatra haar grootste successen in de jaren 60 en begon ze haar Top 40-carrière met een nummer 1-hit: These Boots Are Made For Walkin'. Tussen 1966 en 1968 scoorde de dochter van Frank Sinatra vijf Top 40-hits, waarvan er vier in de top 10 belandden. In eigen land had deze Amerikaanse zangeres nog veel meer hits. Daar zat het liedje Bang Bang (My Baby Shot Me Down) overigens niet bij. Dat nummer nam ze in 1966 op voor haar tweede album How Does That Grab You?, nadat Cher er dat jaar al een flinke hit mee had gescoord. In 2003 werd de opname van Nancy Sinatra vanonder het stof gehaald door regisseur Quentin Tarantino, die het nummer gebruikte in de opening van zijn film Kill Bill Volume 1. Dit inspireerde het Britse dj-duo Audio Bullys dan weer om het nummer te samplen en er een housenummer van te maken. In de zomer van 2005 bereikte hun track Shot You Down de 17e plaats in de Top 40. Nancy Sinatra kreeg keurig een hoescredit en daarmee stond ze 37 jaar na haar laatste hit opnieuw in de hitlijst. Daarmee heeft Nancy nog steeds het record in handen van zangeres met de langste periode afwezigheid tussen twee Top 40-hits. (Bij Kate Bush is dit 'slechts' 30 jaar).

7. Candi Staton (66 jaar in 2006)

R&B-zangeres Candi Staton werd geboren in 1940 en scoorde tussen 1969 en 1976 tien hits in de Amerikaanse Billboard Hot 100. Ze kwam niet in de Top 40, maar twee van haar Amerikaanse hits bereikten wel de Tipparade: In The Ghetto en Youg Hearts Run Free. Ondanks haar talent hadden we voor hetzelfde geld daarna nooit meer wat van haar gehoord, maar het lot besliste anders. In de jaren 80 zong ze een nummer in voor een documentaire over een man die aan morbide obesitas leed en ging afvallen. Die film werd nooit uitgebracht, maar het nummer dat Candi had ingezongen, You Got The Love, ging een eigen leven leiden. De Britse dj John Truelove bracht in 1991 een mash-up uit van de a-capellaversie van You Got The Love en de instrumentale versie van de housetrack Your Love van Jamie Principle. Hij bracht You Got The Love uit onder de naam The Source en scoorde een top 10-hit in Engeland. In Nederland bleef het nummer echter hangen in de Tipparade. Twee latere remixen werden wel een hit in ons land. De Now Voyager Mix bereikte in 1997 de 25e plaats en de New Voyager Radio Edit steeg een paar dagen na Candi's 66e verjaardag in 2006 zelfs tot nummer 8. Dankzij die notering werd zij na De Zangeres Zonder Naam de op één na oudste zangeres met een top 10-hit in Nederland.

6. Raffaella Carrà (68 jaar in 2011)

In haar geboorteland Italië, maar ook in Spanje en enkele Latijns-Amerikaanse landen was Raffaella Carrà een grote ster. Daar was ze niet alleen bekend als zangeres, maar ook als actrice en presentatrice. Haar status was zelfs van dien aard dat er in 2020 een Mamma Mia!-achtige film in Spanje werd uitgebracht, die helemaal draaide om haar liedjes. Ondanks haar sterrenstatus in die landen, was ze in Nederland en de meeste andere landen vooral bekend van één nummer: A Far L'amore Comincia Tu. Dit nummer, vooral bekend om de regel 'Scoppia, scoppia mi sco', werd in de herfst van 1977 tot Alarmschijf uitgeroepen en behaalde daarna de derde plaats in de Top 40. Desondanks is Raffaelle strikt genomen geen eendagsvlieg. In 2011 keerde ze op haar 68e na 33½ jaar weer terug in de lijst met Far L'amore, een door Bob Sinclar gemaakte remix van haar grote hit. Raffaella zelf was niet te zien was in de videoclip van dat nummer. Ze speelde destijds echter wel in een reclame van het Italiaanse telecombedrijf TIM, waarin het nummer gebruikt werd. In die commercial speelde ze de rol van Isabella I van Castilië, die telefoneert met Christoffel Columbus. Raffaella Carrà overleed afgelopen zomer op 78-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker.

5. Liesbeth List (68 jaar in 2009)

Liesbeth List, de grande dame van het Nederlandse chanson, stond tussen 1969 en 1974 met vier hits in de Top 40. Haar grootste succes had ze met haar debuuthit Pastorale, een duet met Ramses Shaffy. Aan diezelfde Ramses had zij in 2005 ook haar comeback in de hitparade te danken. Het trio Alderliefste wilde destijds een tweetalige versie opnemen van Laat Me. Hun drummer Luc de Bruin kwam met het idee om het nummer samen op te nemen met de origine uitvoerder Ramses Shaffy. Die wilde dit alleen doen als Liesbeth List ook meedeed. En zo geschiedde. Op 18 mei 2005 stond Liesbeth samen met Ramses en Alderliefste in de studio voor de opname van Laat Me/Vivre. Deze opname bereikte in de herfst van dat jaar de 25e plaats van de Top 40. Liesbeth was op dat moment 63 jaar. Dat zou al voldoende zijn geweest voor een notering in deze lijst. Na het overlijden van Ramses Shaffy in december 2009 kwam Laat Me/Vivre echter terug in de lijst. Dat gebeurde precies op Liesbeths 68e verjaardag. Dankzij deze re-entry is Liesbeth List de enige Nederlandse zangeres met een hitcarrière van meer dan 40 jaar. Bovendien is zij de enige artiest die na meer dan dertig jaar afwezigheid in de lijst nog met een nieuwe opname een comeback wist te maken in de lijst. Kate Bush, Nancy Sinatra en Raffaella Carrà maakten ook na meer dan 30 jaar een comeback in de lijst, maar zij deden dit met (een bewerking van) een oud nummer.

4. Totó La Momposina (69 jaar in 2009)

Totó La Momposina is zonder twijfel de onbekendste naam in deze lijst. Zij werd op 1 augustus 1940 als Sonia Bazanta Vides in Colombia geboren. Ze vernoemde zichzelf naar Mompos, het eiland in de Magdalena-rivier waar haar voorouders vandaan kwamen. De Afro-Colombiaanse zangeres stond in de jaren 50 al op het podium waar ze Colombiaanse volksmuziek vermengde met Afrikaanse ritmes. Vanaf de jaren 70 trad ze ook buiten haar eigen land op, onder andere bij de uitreiking van de Nobelprijs voor Literatuur van 1982 aan haar landgenoot Gabriel García Márquez in Stockholm. Haar echte grote doorbraak kwam pas begin jaren 90 met het verschijnen van haar album La Candela Viva. Daarop stond het nummer La Pescador ('De visser'), waar de Zwitserse dj Michel Cleis in 2009 een houseversie van maakte. Hij verwerkte het fluitje van Curura, een ander nummer van La Candela Viva, in zijn track en La Mezcla (Spaanse voor 'de mix') was geboren. Dankzij dit nummer scoorde Totó La Momposina op haar 69e nog een nummer 14-hit in de Top 40.

3. De Zangeres Zonder Naam (73 jaar in 1993)

Mary Servaes, alias De Zangeres Zonder Naam, was 39 jaar toen ze in 1959 landelijk doorbrak met de hit Ach Vaderlief. Ondanks haar leeftijd bleef ze in de jaren 60, 70 en 80 schijnbaar onvermoeibaar doorgaan met muziek maken. Ze groeide uit tot de koningin van het levenslied en scoorde in totaal 19 Top 40-hits. En als de Top 40 voor 1965 al had bestaan, waren dat er sowieso een pak meer geweest. In 1986 scoorde zij op haar 67e nog een top 10-hit met Mexico en daarmee is zij tot op heden de oudste zangeres die in de top 10 heeft gestaan. Het record van oudste zangeres in de Top 40 had ze op dat moment overigens ook al op haar naam staan. Op 31 december 1987 had De Zangeres Zonder Naam een groots afscheidsconcert gegevens in Tilburg en na haar hit Mijn Leven (My Way) in januari 1988 leek er een definitief einde te te zijn gekomen aan haar hitcarrière. Na het overlijden van haar echtgenoot Jo in 1990 raakte Mary in een depressie. Na veel verzoeken van fans en een aanbod van producer Tom Peters om een cd te maken ten bate van zwerfkinderen in Nederland, besloot ze uiteindelijk om toch nog één album op te nemen, waarvan de titeltrack Eenmaal In Je Leven een bescheiden hitje werd. Ze was toen 73 jaar.

2. Klazien Uit Zalk (77 jaar in 1996)

In 1996 moest De Zangeres Zonder Naam haar titel van oudste zangeres in de Top 40-geschiedenis afstaan aan een wel heel bijzondere Top 40-artiest: Klaasje Rotstein-van den Brink. Zij werd eind jaren 80 plotseling een bekende Nederlander dankzij haar rubriekje in het NCRV-middagprogramma Passage. Daarin vertelde ze onder de naam Klazien Uit Zalk wekelijks over allerlei kruiden en hoe je die kon aanwenden om van ziektes en kwaaltjes af te komen. Haar populariteit werd in korte tijd zo groot dat ze een eigen televisieprogramma kreeg en verschillende van haar natuurboeken in de boeken-top 10 belandden. Maar hoe komt een 77-jarig kruidenvrouwtje/natuurgenezeres in de Top 40 terecht? Dat gebeurde in de lente van 1996 dankzij André Van Duin. In de André Van Duin Show van 24 februari 1996 had hij als zijn typetje Gerard van Bezij een bezoek gebracht aan Klazien in Zalk. Daar vertelde zij onder meer over een remedie voor ouderen om een stijve nek te voorkomen: "Jas aan, jas uit!". Van Duin rook direct een hit en dook dezelfde week nog met Klazien de studio in om een week later al het nummer samen te kunnen zingen in de volgende André Van Duin Show. Met een 34e plaats in de Top 40 werd Jas Aan, Jas Uit slechts een bescheiden Top 40-hit, maar Klazien Uit Zalk had wel het record van oudste Top 40-artiest te pakken. Een jaar na haar hit overleed ze op 78-jarige leeftijd aan de ziekte van Kahler.

1. Tina Turner (80 jaar in 2020)

Het record van oudste Top 40-artiest behield Klazien Uit Zalk postuum tot 2011, toen de 85-jarige Tony Bennett zijn Top 40-debuut maakte met Body And Soul. De titel van oudste zangeres behield ze wat langer, maar ook daarvan moest ze in de zomer van 2020 afscheid nemen. De titel is sindsdien in handen van Tina Turner. Zij had in de jaren 60 en 70 samen met haar echtgenoot furore gemaakt als het duo Ike & Tina Turner. Enkele jaren na de beëindiging van hun gewelddadige relatie begon ze als veertiger aan een solocarrière en daarmee had ze nog veel meer succes. Ze scoorde maar liefst 28 solohits, waaronder de nummer 1-hit Tonight in 1989. In 1984 had de 44-jarige Tina al de 15e plaats gehaald met What's Love Got To Do With It. Die track werd 36 jaar later nog eens onder handen genomen door de Noorse producer Kygo. Die had kort daarvoor Whitney Houston al een postume top 10-hit bezorgd door een remix van haar nummer Higher Love. De danceversie van What's Love Got To Do With It bereikte de 19e plaats in de Top 40. De 80-jarige Tina was erg verheugd over haar nieuwe succes en heeft via haar sociale media laten weten dat ze Kygo's remix 'amazing' vond. De kans dat we Tina het nummer nog ooit live kunnen horen zingen, is overigens klein. In 2009 gaf ze haar laatste concert en ze heeft sindsdien niet meer opgetreden. Ze is evenmin in onderstaande videoclip te zien.